Bog dobro kuha!
Anastazja, preprosta nuna iz Krakova, si ni nikoli mislila, da bo kdaj avtorica najbolj prodajanih kuharskih knjig v svoji državi. Njene knjige gredo za med! Verjetno tudi zato, ker pravi, da navodila za recepte dobiva v sanjah.

Za kuharske knjige jo je navdihnil sam Bog, pravi Poljakinja Krystyna Pustelnik, po vsej državi znana kot sestra Anastazja. Kajti večino receptov za jedi, ki jih pripravlja že več kot milijon Poljakov (toliko knjig je namreč že prodala njena založba, bolje se prodajajo samo še Harry Potter pisateljice J. K. Rowling in knjige priljubljenega pokojnega papeža Janeza Pavla II.), je dobila v sanjah. »Najtežje se je zjutraj spomniti in pravilno napisati recept, preden ga pozabim,« pravi. V naslednjem koraku ta svoj sanjski zapis preskusi v svoji kuhinji, iz katere se nenehno širi omamni vonj. Ker se po navadi izkaže, da je jed zelo okusna, sestra Anastazja sploh ne dvomi več o svojih sanjah.
Knjiga je bila presenečenje
V kuhanje se je zaljubila že v rani mladosti. Prve jedi, ki so nastajale pod njenimi spretnimi rokami in so še vedno njene najbolj priljubljene, so bile »žurek« – kisla gosta juha s koščki klobase, in »galabki« – zeljni zvitki, ki na Poljskem veljajo za tradicionalno jed in so poljska različica sarme. Poleg tistih iz sanj so Anastazji recepte za nekaj specialitet zaupali tudi starši in starejše stanovske kolegice. »Ko sem se pridružila svojemu redu, sem takoj zaprosila, ali bi smela delati v kuhinji,« je predstavnica Hčera božanske ljubezni Rimskokatoliške cerkve povedala, kako je želela slediti srcu. S svojimi kuharskimi čarovnijami je leta in leta navduševala jezuite v Krakovu. »Nad mojimi jedmi so bili tako navdušeni, da so mi na koncu ponudili, naj pod njihovim okriljem izdam knjigo. Sama sem imela v mislih nekakšno brošuro; niti sanjalo se mi ni, da bo to prava knjiga – in ne samo ena,« je bila celo sama presenečena. »Bogastvo teh okusov kratko malo moramo podeliti z drugimi,« pravi oče Hennryk Pietras, direktor jezuitske založbe WAM, ki drži roko nad Anastazjinimi knjigami in prisega na njen skutni kolač.
Ničesar ne bom odnesla v grob
Čuti se, da Anastazja hrano pripravlja z ljubeznijo, pravijo tisti, ki so kdaj poskusili njene dobrote. »Kuhanje je zame užitek in srečna sem, če lahko svoje recepte delim z drugimi. Konec koncev ne bom ničesar odnesla s seboj v grob,« se smeji 59-letna nuna, ki velja za izredno duhovito. To je mogoče razbrati tudi iz imen nekaterih njenih jedi, kot so pijanec, koketa, taščine prsi. »Neka ženska se je nekoč pritožila, da sem nespoštljiva do določenih delov ženskega telesa. Gotovo je tašča,« se je namuznila na predstavitvi svoje zadnje knjige. Prvo knjigo z naslovom 103 kolači sestre Anastazje je izdala leta 2001, tej pa so potem sledile še druge, ki jim je lani dodala še 51-minutni DVD Odlične torte s preprostimi navodili za pripravo jedi. Anastazjine knjige bogatijo police mnogih gospodinjstev in veljajo za eno najbolj zaželenih poročnih daril. Sestra pa kljub neverjetnemu uspehu in slavi ostaja skromna. Življenje se ji ni preveč spremenilo, pravi, edino časa ji kronično primanjkuje. Toda čeprav rada kuha, je molitev v njenem življenju še vedno najpomembnejša!
Sestra Anastazja na Poljskem ni edina sestra (je pa zagotovo najbolj iskana), ki je objavila svoje recepte. Ena od častnih sester ima celo svoj kulinarični televizijski program. Pri tem seveda velja spomniti, da imamo tudi v Sloveniji svojo kuharsko ikono, sestro Vendelino Ilc. V mnogih gospodinjstvih imajo kakšno njenih knjig, njene legendarne kuharske tečaje pa so obiskovale ženske vseh starosti, tudi najstnice.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se