© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj so vinske kleti lahko smrtno nevarne


vestnik
Uredništvo
2. 10. 2025, 18.06
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V času vrenja mošta lahko v zaprtih vinskih kleteh hitro nastanejo življenjsko nevarne koncentracije plinov.

Prešanje na star način
Dani Mauko
Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida (CO₂), ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku.

V luči tragičnega dogodka na Goričkem, kjer so v naselju Martinje v gornjepetrovski občini v kleti našli mrtva 70-letnika in 60-letnico, policija pa vzrok smrti še preiskuje, velja znova opozoriti na nevarnosti, ki prežijo v vinskih kleteh v času vrenja mošta. Čeprav uradni vzrok smrti še ni znan, je v tem obdobju vedno prisotna nevarnost zastrupitve z ogljikovim dioksidom ali ogljikovim monoksidom.

vinska klet.jpg
Profimedia
V luči tragičnega dogodka velja znova opozoriti na nevarnosti, ki prežijo v vinskih kleteh, še posebej v času vrenja mošta.


Preberite še

Ogljikov dioksid – tihi ubijalec pri vrenju mošta

Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida (CO₂), ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku. Ker je plin brez barve, vonja in okusa, ga ljudje ne zaznamo. Je gostejši od zraka, zato se kopiči predvsem v kletnih prostorih in lahko neopazno povzroči zadušitev. Do nezavesti lahko pride hitro, pogosto brez opozorilnih znakov.

Preprost trik s svečo

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko zaznamo s preprostim testom: v prostor postavimo gorečo svečo. Če ta hitro ugasne, pomeni, da v prostoru primanjkuje kisika. Prostor je treba takoj zapustiti in ga vsaj deset minut temeljito prezračiti (odvisno od velikosti), najbolje s prepihom.
sodi za vina-pl.JPG
Primož Lavre
Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko zaznamo s preprostim testom.



Ogljikov monoksid – nevarnost pri slabi kurjavi

Ogljikov monoksid (CO) nastaja pri nepopolnem gorenju organskih snovi, kot so drva, kurilno olje, premog ali plin. Do nevarnih koncentracij pride pri slabi kurjavi in pomanjkljivem prezračevanju. CO je izjemno strupen plin. Že majhna količina (0,4 vol. %) je lahko smrtna. Ker je brez vonja, barve in okusa, ga človeški čuti ne zaznajo.

Blage zastrupitve se kažejo kot glavobol, slabost, utrujenost, težave s koncentracijo; v hujših primerih pa lahko pride do bruhanja, motenj zavesti, kome in srčnih motenj.

simbolična, bratva, grozdje, vinogradništvo, preša, grozd, trta, bolezen-trte
Jure Kljajić
Ogljikov dioksid je gostejši od zraka, zato se kopiči predvsem v kletnih prostorih in lahko neopazno povzroči zadušitev.



Kako ravnati ob sumu na zastrupitev?

Če pride do zastrupitve s CO ali CO?, je treba osebo takoj spraviti iz nevarnega prostora, pri tem pa poskrbeti za lastno varnost:

  • najprej odprite vsa vrata in okna ter ustvarite prepih,
  • v prostor vstopajte le toliko, kolikor je nujno, in zadržujte dih,
  • pokličite nujno pomoč.

Nasveti policije

Policija svetuje, naj bodo vsi, ki se ukvarjajo s predelavo mošta ali kuhanjem sokov, v tem času še posebej previdni. Prostore je treba redno prezračevati, opravila v zaprtih prostorih pa izvajati v paru, nikoli sami. Posebno pozornost zahtevajo prostori, kjer uporabljate grelna telesa.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.