(KAVČ #46) Jernej Horvat o džinu, domači destilarni in selitvi v Prekmurje
Prekmurec Jernej Horvat je doktor bioznanosti, ki se je pred nekaj leti začel ukvarjati tudi s pridelavo džina v domači mikrodestilarni.

Pred nekaj več kot tremi leti je Jernej Horvat v družinski hiši v okolici Domžal odprl mikrodestilarno, v kateri je začel izdelovati džin. Ker je po duši raziskovalec, ki ga je vedno veselilo naravoslovje, je po številnih poizkusih in raziskovanjih izdelal prvi produkt, ki ga je poimenoval Gin #1. Ta vsebuje brin in koriander, ki sta, kot pojasnjuje sogovornik, sicer osnovni začimbi v tej alkoholni pijači, vsebuje pa še sivko, kamilico in koriander.

Po uspešnem preboju na trg džinov v Sloveniji s prvim produktom so sledili še novi okusi džinov, pa likerji in ostali destilati, pozabil ni niti na tiste, ki ne uživajo alkohola. Izdelal je namreč brezalkoholni destilat, po katerem je, kot pravi doktor bioznanosti, veliko povpraševanje.

Najprej je bilo pivo
Horvat, ki je velik ljubitelj kave, je najprej začel variti pivo, šele nato se je odločil za džin. Pri obeh procesih, torej pri varjenju in destiliranju, mu je ogromno pomagala tudi njegova formalna izobrazba. "Med študijem dobiš globino v vsa ta znanja, pa tudi vpogled, kako si določeno literaturo, ki ti pri teh procesih lahko pomaga, tudi poiskati. Seveda je ob vsem tem pomembna tudi regulativa, pa zakonodaja. Vsi namreč vemo, da alkohol prinaša tako socialne kot zdravstvene težave, zato je prav, da stranki damo produkt, ki je dober," pravi sogovornik.

Novi začetki
Vse svoje produkte prodaja pod blagovno znamko Beyond Mura Distillery, ki, kot že ime pove, ponazarja povezavo s Prekmurjem. Sedaj, ko so se z družino preselili iz Domžal v rodno Prekmurje in tu postavili povsem novo destilarno, bo ime prišlo še toliko bolj do izraza. Nov objekt zraven hiše je namreč velik približno 50 kvadratnih metrov, polovica je namenjena proizvodnji izdelkov, polovica pa sprejemu gostov, degustacijam, delavnicam in izobraževanjem.

O selitvi nazaj v Prekmurje sicer z družino nikoli niso razmišljali, je pa bila odločitev hipna. "Službe, ki jih danes ponuja regija, so dobre, prav tako so preostali člani družine bližje, tudi cenovno je prekmurska regija bolj dostopna za gradnjo in nove začetke, vse to pa je pretehtalo pri odločitvi o vrnitvi," tako Horvat.

Kakšni so načrti doktorja bioznanosti z mikrodestilarno, s pridelavo džinov ter kako si ob službi, ki jo opravlja v farmacevtskem podjetju v Lendavi, še zapolni prosti čas, pa izveste v pogovoru. Vabljeni h gledanju in poslušanju.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
