Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
21. PRIŽIG KOPE

Na Miklavžu bodo dva tedna kuhali oglje


L. Markelj, foto: F. Bratkovič
2. 9. 2024, 10.00
Posodobljeno
03. 09. 2024 · 12:39
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

d36_kopa.jpg
F. B.
Konec tedna so prižgali že 21. kopo na Gorjancih. Oglje bodo kuhali do konca tedna. (Foto: F. B.)

Društvo Gorjanske košenice, ki ga je leta 2003 ustanovila skupina Dolenjcev, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z Gorjanci, je med drugim zelo poznano tudi po vsakoletnem kuhanju oglja. Letos je že 21. po vrsti, prižig kope pa so opravili ta konec tedna.

Kopo je prižgala ženska, kot veleva tradicija, in sicer je bila to tokrat Nataša Conta Colarič.

##IMAGE-3674867##

Priprava kope je zahtevno delo, je zbranim povedal predsednik Društva Gorjanske košenice Franci Bratkovič. Že spomladi se začne priprava drv. Letos so skupaj spravili preko 30 kubičnih metrov bukovega lesa, ki so ga dobili s čiščenjem Gorjancev, ki se kot večina slovenskih gozdov žal zaraščajo.

Kot pove Bratkovič, bodo oglje kuhali okrog dva tedna in vseskozi bo nad dogajanjem bdela dežurna ekipa, ki si je že pred leti zraven postavila oglarsko bajto – leseno, seveda. Prihodnji vikend načrtujejo spravilo letošnjega pridelka - oglja.

S prodajo bo društvo nekaj malega zaslužilo za svoje potrebe, a bistveno je ohranjanje tradicije, da bi današnja mladina še vedela, kako se je to nekoč počelo.

V času kuhanja oglja bodo oglarji na Miklavžu veseli obiskovalcev, ki jim bodo radi predstavili svoje delo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.