Cene kostanja letijo v nebo: maroni že kot luksuz
Vrednost kostanja na osrednji ljubljanski tržnici se giblje med 3,99 in 6 evri, maroni pa že konkurirajo zlatu in se povzpnejo do 10 evrov na kilogram.

Na osrednji ljubljanski tržnici skoraj ni stojnice, ki ne ponuja navadnega kostanja ali maronov oziroma kar oboje. Toda pozor, cene močno nihajo - kot da branjevci še niso slišali za kartelno dogovarjanje.
Za kilogram navadnega boste odšteli 4 ali 5 evrov, najcenejši ponudnik je imel ceno 3.99 evra, najdražji 6 evrov. Pri večjih in bolj sladkih maronih je razpon bolj širok, od 5.90 pa vse tja do 10 evrov na kilogram, pa čeprav se zdi, da prihajajo iz enakega žaklja z lepo etiketo. Večina ponudnikov ima sicer za marone postavljeno ceno 7 evrov za kilogram.
Možakar, ki domačega ponuja po ceni 4 evre na kilogram, nam je zaupal, da je že vrsto let upokojen in da kostanj z ženo nabirata sama po dolenjskih gozdovih. "Če bi vštel še čas, nič ne bi zaslužil. To je moj hobi. Več prideš, več sediš, več prodaš," je razložil. Tudi možakar iz Zadvora pri Sostrem ga je sam nabral v domači hosti in ga ponuja po ceni 4 evre na kilogram. "Ko je sezona, gre, potem se pa ljudje naveličajo," je razložil trende skozi leta.

Tisti z najbolj mogočnih stojnic in najbolj navitimi cenami tudi niso bili pripravljeni na pogovor, kot da kaj skrivali? Niso pa vsi navdušeni nad kostanjem. "Po*erjem se na kostanj. Nikoli mi ni bil všeč. Jem pa samo ob družabnih priložnostih. Najboljše v kostanju je črv," se je pridušal neki osiveli gospod v lepem gvantu s kravato, ki se je sicer zanimal za stročji fižol.
Liter pečenega za 13 evrov
Kakšna pa je cena pečenega kostanja v kioskih po Ljubljani? Za majhno boste v središču pregovorno najlepšega mesta na svetu odšteli 4 evre, za veliko 5 evrov. Srednje merice so izginile s cenikov, ima pa večina ponudnikov "maxi" merico za 13 evrov, ki znaša liter pečenega kostanja.

Spomnimo: Ljubljanska mestna občina (MOL) je na prvi dražbi za oddajo utic za kostanj, ki se je odvila že maja, oddala le tisto na Prešernovem trgu, in sicer za 9.000 evrov na sezono. Dražb za druge lokacije maja niso izvedli, saj ponudniki bodisi niso izpolnjevali pogojev bodisi se za nekatere utice sploh niso prijavili. Občina je pogoje pred ponovitvijo dražbe preoblikovala, saj so ugotovili, da so bili v zadnjih dveh letih prezahtevni ...
Na junijski ponovljeni dražbi so tako oddali utico na Cankarjevem nabrežju za 11.500 evrov na sezono, utico na Bregu pri Novem trgu za 9.400 evrov na sezono, utico na Petkovškovem nabrežju pa po izklicni ceni 7.000 evrov. Letos lahko utico najdemo tudi na Cankarjevi cesti med Namo in Zaro; to so oddali za 1.700 evrov na sezono. Sezona traja od začetka oktobra do 31. januarja, najem utic pa je možen za največ štiri zaporedna leta.

Razmere na periferiji
Kakšne pa so cene kostanja na perfieriji? V Celju boste za kilogram surovega domačega kostanja v povprečju odšteli 5 evrov, za veliko merico pečenega pa 6 evrov. Sveži domači kostanj je na Ptuju od 4 do 6 evrov, mala merica pečenega 4 evre, velika 6 evrov. Na murskosoboški tržnici je cena navadnega kostanja okoli 5 evrov na kilogram, medtem ko so italijanski maroni dražji; zanje je treba odšteti od 6,50 do 8 evrov za kilogram.
Sam svoji mojstri
Najslajši pa so tisti plodovi kostanja, ki jih naberemo in spečemo ali skuhamo sami, menijo nekateri. Pravi oziroma domači kostanj namreč najdemo skoraj po vsej Sloveniji, tudi na Koroškem, čeprav se vam bo ChatGPT zlagal, da tam ne raste. Preden se sklonite in začnete z nabiranjem, velja opomniti, da lahko v skladu s predpisi posamezni obiskovalec gozda za lastne potrebe nabere dnevno največ dva kilograma kostanja, enako kot pri gobah. Če prekoračite to količino in vas zasači inšpektor, vas lahko doleti kazen v višini 200 do 400 evrov.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se