© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Nikar v hladilnik!
Čas branja 1 min.

Najpogostejše napake pri shranjevanju živil


Z.F.
28. 1. 2020, 21.45
Posodobljeno
11. 04. 2025 · 18:37
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Katere so največje napake, zaradi katerih živila prehitro propadejo? Veste, da mleka ne bi smeli hraniti v vratih hladilnika, sir pa bo zdržal dlje, če mu boste »dovolili dihati«?

rjavi sladkor
Dreamstime
Rjavi sladkor v nasprotju z belim potrebuje nekaj vlage.

Živila in drugi živilski izdelki se, če jih ne skladiščimo pravilno, zlahka pokvarijo ali vsaj čez čas izgubijo barvo, strukturo in okus. V nadaljevanju vam razkrivamo nasvete, s katerimi boste podaljšali rok uporabe določenih živil.

BANAN NIKAR V HLADILNIK

Nizka temperatura bo povzročila, da bodo banane postale črne. Da bi ohranili svežino, jim s folijo ovijte peclje, a do uporabe jih hranite na sobni temperaturi.

Rjavi sladkor

Da bi preprečili, da bi se rjavi sladkor sprijel v trde skupke, ki jih nato le s težavo ločimo, v posodo s sladkorjem položite rezino limone, limete ali pomaranče. Beli sladkor potrebuje predvsem zračnost, rjavi sladkor potrebuje vlago in nikakor ne sme biti predolgo izpostavljen zraku.

Preberite še

Majoneza

Strokovnjaki svetujejo, da majonezo shranjujete v vratih hladilnika, kjer prihaja do občasnih odstopanj temperature. Tako bo majoneza dlje časa ohranila svojo pravo strukturo. Nikar je ne shranjujte v spodnjem delu hladilnika, saj lahko nizka temperatura povzroči izločanje olja, kar bo spremenilo tako strukturo kot tudi okus.

majoneza
Dreamstime
Najdlje bo ohranila strukturo in okus, če jo boste hranili v vratih hladilnika.

Javorjev sirup

Sladilo, ki je na naše police prišlo iz Amerike, je najbolje hraniti v hladilniku. Tako bo obdržalo barvo, strukturo in sladkost, hranjenje na sobni temperaturi pa lahko povzroči izgubo barve in spremembo okusa.

Rdeče začimbe

Strokovnjaki pravijo, da jih je najbolje shranjevati v hladilniku. Tako bodo dlje časa ostale sveže, prav tako bodo dlje ohranile barvo. Preprečite jim izpostavljanje pretirani vročini in sončni svetlobi.

Med

Izogibajte se shranjevanju medu v hladilniku. Med ima nedoločen rok trajanja in kristalizacija ne pomeni, da se je med pokvaril. Med hranite zaprt, v temnem prostoru in pri sobni temperaturi. Tako bo ohranil barvo, strukturo in okus.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.