Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

„Tako se je delalo v dobrih starih časih!“


Karmen Grnjak
24. 7. 2020, 21.53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pretekli vikend v Zlatoličju ni bilo slišati nobenega kombajna, pač pa šelestenje zlate pšenice in trpki zven kose. Smeh in dobro voljo pa je, kot se za žetev na tradicionalen način spodobi, spremljala harmonika.

1595512485_kg_starse_zetev.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Žanjci in žanjice so se na prizorišče pripeljali na posebnih prikolicah, pripetih na starodobne traktorje. „Če obujamo običaje, se na žetev ne moremo pripeljati z avtomobili,“ je dejala Janja Golob, predsednica društva Ajda. Potem je bila na vrsti priprava orodja; mojstri so sklepali kose za žetev, nato pa se je žetev začela. Kose so trije žanjci vihteli tako urno, da je imelo kar deset žena polne roke dela s spravljanjem žita v snope. A to ni bilo edino opravilo.

Tradicija namreč veleva, da žena poleg opravljanja dela poskrbi še za dobro počutje vseh „težakov“, seveda predvsem z dobro jedačo in pijačo. Članice društva Ajda so kruh z zaseko postregle po starem običaju, kar na njivi. Za dobro razpoloženje vseh zbranih pa so poskrbele še s kakšno norčijo iz starih časov; tako so, recimo, kosca presenetile in ga zasule s požeto pšenico.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.