
Starejšim lükarcam je druženje v veselje
Predzadnji avgustovski konec tedna so v Dornavi priredili tradicionalni Lükarski praznik. S pridelavo čebule (po domače lüka) si je nekoč na Ptujskem polju finančno pomagala marsikatera gospodinja. Ženske so lük gojile na njivah in ga prodajale v mestih. S prodajo na terenu in na tržnicah so k hiši prinesle nekaj denarja, s katerim so običajno otrokom kupile oblačila in potrebščine za šolo ter druge stvari, ki so jih potrebovali v gospodinjstvu.

Člani TED Lükari obdelujejo njivo in na njej vsako leto pridelajo svoj lük. Delo mine v prijateljskem vzdušju, saj pride več članov in članic. Najprej je treba njivo pripraviti za sajenje. Potem čebulček (lükec) posadijo in vsaj dvakrat okopljejo, dokler ne dozori. Sledi sušenje na podstrešju skednja stare Čüšekove domačije, nato pa še čiščenje, pakiranje ali spletanje v vence. Pridelek nato prodajajo na Lükarskem prazniku, kjer vsako leto pripravijo etnografski prikaz starih kmečkih opravil, ki so povezana s pridelavo lüka. Na voljo so tudi značilne lükove jedi: oljof lük z jajci, lükarski sendvič ter domači kruh z zaseko, rdečim mesom iz tunke in lükom, diši pa tudi po gibanicah.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
2 °C
Oblačno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
7-dnevni obeti