Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenca prevzela vodenje vinotoča na avstrijski vinski cesti


Štajerski Tednik
15. 8. 2016, 09.21
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slovenca Gregor in Katja Leber Vračko sta letos spomladi prevzela vodenje vinotoča Knappenhof v Eichbergu na avstrijskem Štajerskem, kjer po neuspešnih poskusih za zagon takšnega projekta v Sloveniji uresničujeta svoje poslovne načrte. Po petih mesecih ugotavljata, da je bila odločitev za poslovanje na drugi strani meje pravilna.

1471253113_cg_vino_kozarec.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Katja Leber Vračko je prej več let delala pri enem od avstrijskih vinogradnikov, njen mož Gregor je izučeni kuhar. "Ko sva slišala, da se ta kmetija ponuja v najem, sva se odločila, da poskusiva. Vzela sva v najem vinotoč in tri hektarje vinogradov," je pojasnila.

Zaenkrat lahko v skladu z zakonodajo nudita gostom le lokalno pridelano vino in hrano, v načrtu pa imata prekvalifikacijo v gostinski obrat, da bi lahko ponujala tudi slovenske izdelke. Izhajata namreč z vinogradniške družinske kmetije Leber Vračko iz Zgornje Kungote.

Sprva sta želela takšno gostišče postaviti na slovenski strani, a se jima je priložnost v Eichbergu pokazala za ugodnejšo. Tudi sicer opažata, da je poslovanje v Avstriji lažje kot v Sloveniji. "Je razlika, tako glede razvitosti regije, birokracije, narave gostov. Avstrija je v zadnjih 30 letih vložila ogromno denarja v regijo in pomagala kmetom, da lahko živijo od vinskega turizma. Mi smo glede tega še zelo daleč za Avstrijci," je povedala Katja.

V Sloveniji se takšni projekti soočajo s številnimi ovirami. "Popolnoma si onemogočen že na samem začetku, saj ne dobiš bančnega posojila," je pojasnila. "V Avstriji je drugače. Tu se vsi trudijo pomagati kmetom, tudi banke, saj se zavedajo, da lahko od tega živi celotna regija. Na te zadeve gledajo dolgoročno - vlagajo, da lahko kasneje poberejo več davkov," je dodala. Takoj sta tudi prejela vso potrebno dokumentacijo za najem vinotoča in začetek poslovanja.

Na avstrijski strani lahko ciljata na mnogo več gostov kot v Slovenskih goricah, saj je urejena vsa potrebna infrastruktura. Na eni strani so to dobre prometne povezave in vsa nujno potrebna oskrbovalna ponudba za turiste, kot so trgovine, banke in turistične informacije. Po drugi strani je dobro razvita turistična ponudba, kot so vinske ceste, kolesarske in pohodniške poti, v bližini sta tudi med Slovenci priljubljena motorični park v Gomilnici (Gamlitz) in kopališče v Lučanah.

Leber Vračkova je med drugim izpostavila tudi v Avstriji bolj naklonjen odnos domačinov do turistov in okolja. "Najbolj naju je skrbelo, kako naju bodo sprejeli domačini. Jeseni se tako ali tako ni bati za goste, saj je tu na tisoče in tisoče turistov. Izven sezone pa si odvisen od domačih gostov, a kot zaenkrat kaže, nama je uspelo pritegniti tudi te," je povedala.

Razlike med Slovenijo in Avstrijo vidi še v kulturi pitja in obnašanju gostov. "Tu res cenijo dobro hrano, dobro vino, dobro postrežbo. In so za to tudi pripravljeni plačati," je pojasnila. "A to pomeni, da se moraš za vsakega gosta zelo potruditi. Uspeh ni samoumeven, ampak je zanj potrebno res trdo delo," je dodala.

Davčna obremenitev dejavnosti je v obeh državah enaka. "A bova davek dvakrat plačala, prvič v Avstriji, nato pa še v Sloveniji, ker imamo takšno zakonodajo," je dodala. Stalno prebivališče imata namreč še vedno v Sloveniji.

Sta


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.