Seneno meso odslej zaščiteno
Vlogo za zaščito je na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložila Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je seneno meso goveda, drobnice in kopitarjev nacionalno zaščitilo kot zajamčeno tradicionalno posebnost, vlogo pa bo ministrstvo poslalo še v presojo Evropski komisiji za registracijo senenega mesa na nivoju Evropske unije.
Vlogo za zaščito je vložila Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, v tem času pa so proizvajalci senenega mleka ustanovili tudi Zavod seneno meso in mleko.
Seneno meso se proizvaja po tradicionalnih proizvodnih postopkih, saj gre za kombinacijo krmljenja sena in paše, prav tako ima prednosti, značilne za seneno meso in pašno meso. Za tovrstno meso mora paša živali v času vegetacijske dobe trajati vsaj 120 dni, pozimi pa se živali krmijo pretežno z voluminozno krmo, kot dopolnilno krmo lahko rejci uporabljajo sveže križnice, koruzo, žita in korenovke, med katerimi so sveža ogrščica, svež oves, sveža koruza, krmna pesa, prepovedano pa je živali krmiti s fermentirano krmo, kot so na primer silaža krmnih rastlin, silirano zrnje žit, okrogle bale v foliji. Prav tako je prepovedana uporaba živil in krmil, ki so gensko spremenjena.

Prireja senenega mesa je izrazito lokalno orientirana, z visokim deležem travniške krme, predstavlja tradicionalni pristop pri reji živali in je izredno trajnostno naravnana.
Rejci, ki želijo uporabljati ime seneno meso, morajo pri certifikacijskem organu pridobiti certifikat, ki potrjuje, da njihova proizvodnja poteka skladno z zahtevami specifikacije.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se