
Ptujski lük: Uničenega več kot tretjina pridelka
Pridelovalci Ptujskega lüka s certificirano geografsko označbo z lansko letino niso bili najbolj zadovoljni, saj se je pričakovani pridelek zmanjšal za približno 40 odstotkov. Razlog za to so bile pogoste padavine v začetku pridelave, ki so povzročile hitro rast čebule. Zaradi tega je bila rastlina bolj dovzetna za bolezni. Čeprav je bila čebula ob spravilu še v dobrem stanju, so se težave začele pojavljati šele med skladiščenjem pridelka.

V skupini pridelovalcev Ptujskega lüka je zbranih pet kmetov, ki za pridelavo te čebule namenjajo približno 8,5 hektarja njivskih površin. V povprečju na trg letno prodajo približno 50 ton lüka. Posebnost lanske letine je bila v tem, da se je spravilo pridelka začelo približno dva tedna prej kot običajno, in sicer konec julija ter v začetku avgusta.
Nove, neznane bolezni
Pridelovalci čebule, zlasti Ptujskega lüka, se v zadnjih letih soočajo z resnimi težavami v pridelavi. Glavna težava niso okužbe z muho, kot pogosto zmotno domnevajo vrtičkarji, temveč nove bolezni, ki napadajo liste čebule. Okužba se začne na listih in se preko vratu prenese v čebulico, kar povzroča kasnejše težave v skladišču.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti