Podravje: Malih proizvajalcev žganja vse manj
Že tri leta velja spremenjena trošarinska zakonodaja na področju žganjekuhe. Od takrat naprej niso več obdavčeni vsi lastniki kotla, ampak se trošarina plačuje glede na količino proizvedenega alkohola. Spremembe so prinesle tudi to, da proizvajalci brez plačevanja trošarin ne smejo več kuhati žganja za lastno rabo.

»Spremenjena zakonodaja je najbolj vplivala na tiste, ki si kaj pridelajo le zase. Ti proizvajalci so zagotovo jezni. A ker ni velikega nadzora, še številni naprej kuhajo tistih pet ali deset litrov žganja zase, ne da bi plačali trošarino. In prav imajo. Kar se tiče nas, malih registriranih pridelovalcev, pa je nova zakonodaja boljša, saj plačamo manj kot prej,« je povedal Milan Breg s Krčevine pri Vurbergu.
Na kmetiji Breg se sicer ukvarjajo z vinogradništvom in sadjarstvom, iz ostankov pa izdelujejo tudi žganje. Največ viljamovke in slivovke. »Več kot to se ne izplača, saj je cena žganih pijač v trgovini prenizka. Sam liter borovničk ne morem ponuditi pod 10 evrov, v trgovini pa jih lahko dobite tudi že za 4 evre. To je težava, zato se večja proizvodnja žganja ne izplača. Mi sicer zalagamo bližnjo gostilno, sicer pa je prodaja domačega žganja, zaradi višje cene, težja,« je še povedal Breg.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se