Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Po peronospori grozdje napadle še ose


Mojca Vtič
27. 9. 2018, 06.53
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po dveh slabših letinah grozdja so se letos vinogradniki nadejali količinsko bogatega pridelka. Tisti, ki jim je uspelo trto obvarovati pred peronosporo ter osami, so s pridelanim grozdjem tako z vidika količine kot kakovosti lahko zadovoljni, je ocenil Matej Rebernišek, svetovalec na ptujskem kmetijskem zavodu.

1537880067_mv-vinogradniska_letina_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

V vinogradih, ki so jih prizadele različne vremenske ujme, je bilo lani pridelanih 89.000 ton grozdja (okrog 52 milijonov litrov vina), kar je v povprečju še za 6 % manj kot ob skromni letini 2016 in desetino manj kot v povprečju zadnjih petih let. Tudi letošnje leto ni prizanašalo vinogradnikom, saj so se vinogradniki borili z nestanovitnim vremenom, ki je dajalo odlične pogoje za razvoj bolezni, ter pred samo trgatvijo še z osami. »Posledično je bila v vinogradih v veliki meri prisotna kisla gniloba – cik. Nekateri so bili tako okuženi, da je bilo mogoče kiselkast vonj tudi zaznati,« je povedal Rebernišek. Zato so bili vinogradniki primorani v ločevanje okuženega in zdravega grozdja, mnogi pa so se odločili, da grozdje poberejo pred njegovo dejansko zrelostjo. Oboje pomeni dodaten izziv za kletarje. »Zaradi višjih temperatur v času trgatve in predelave poškodovanega grozdja pričakujemo pri moštu pojav etil acetata, ki po vonju spominja na razkužilo oziroma lepilo. Zato je treba mošt redno nadzorovati s poskušanjem, saj je etil acetat v nadaljnjih fazah težko odpraviti. V začetnih fazah pa lahko oksidacijo ustavimo z obilnim žveplanjem, pomagamo pa si lahko tudi z raznimi enološkimi sredstvi ali z dodajanjem zdravih droži.« Možnost razvoja etil acetata lahko omejimo tudi z nižjimi temperaturami vretja. »Med fermentacijo je treba mošt hladiti – optimalno je, da ima mošt 17 stopinj Celzija.«

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.