Očitki gostincem, pa tudi opozorila pred kolapsom gostinstva


Lastniki in najemniki lokalov, v katerih se streže pijača ali hrana, so doživeli napad na družbenih omrežjih, saj jim del javnosti očita, da eden glavnih argumentov, s katerim nagovarjajo državo, naj jim sprosti dejavnost, ne drži.
Gostinstvo je v drugem valu širjenja virusa onemogočeno že skoraj pet mesecev. V dveh regijah so sicer ta teden na zunanjih površinah sprejeli goste, a pod zelo strogimi pogoji, ki jim večina sploh ne more zadostiti.
»Tako se je od vseh, ki bi lahko začeli delati, v dveh regijah odprlo le 30 odstotkov ponudnikov hrane in pijače,« je dejala Vesna Šeruga, ena od članic civilne iniciative Združeni gostinci, v kateri se zavzemajo za svoj (boljši) položaj med epidemijo.
Splošno znanje ali ...
Omenjeno iniciativo je na spletu napadel del javnosti, ki ga menda zastopajo tudi predstavniki zdravstvene stroke (da bi izvedeli več o njih, smo se povezali z njimi, vendar se niso pravočasno odzvali). Spravili so se na enega od argumentov, ki ga gostinci izpostavljajo kot glavnega, ko državo nagovarjajo, naj jih znova odpre. »Ponudniki gostinskih storitev pravijo, da ne obstaja nobena študija, ki bi pokazala, da se korona širi tudi v barih in restavracijah oziroma da so ti pomembno žarišče, vir okužb. Pa ni mogoče, da po enem letu, kolikor je korona med nami, ne vedo še nič o virusu in naravi njegovega obnašanja?! Pa saj je jasno, kje je problem. Virus v zaprtih prostorih in ljudje brez mask, to je problem. To stroka trobi že ves čas. In da to veš, razumeš, je osnovno znanje o zdravstvenem problemu, s katerim se srečuje svet. Če s tem argumentom stopiš pred vlado, te ta najbrž res ne more jemati resno,« so se uperili vanje.
Naj nam pokažejo študije
Blaž Cvar iz sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zavzema enak položaj kot iniciativa. »Tudi naša sekcija ne ve zagotovo, ali so gostinski lokali res vir okužb. Nismo seznanjeni s trdnimi dokazi za to. Ne zanikamo nevarnosti virusa. Mi samo ne vemo za nobene študije, ki to nesporno potrjujejo, dokazujejo,« je povedal.
»Nihče ni gostincem niti nam, ki predstavljamo panogo in zastopamo interese gostincev in turističnih ponudnikov pred državo, argumentirano predstavil, da je to problem. Naj nas seznanijo z raziskavami in njihovimi izsledki, da vidimo, ali imajo res tehtne razloge za to, da smo še vedno zaprti. Če bodo to utemeljili, bomo sprejeli, da pač ne moremo delati. Ne oporekamo temu – zdravje je prvo, a naj nam predstavijo tehtne razloge, da nam prepovedujejo obratovanje v zaprtih prostorih,« je izpostavil Cvar.
Nevarno ali ne
Prof. dr. Roman Jerala, ki virus in njegovo naravo zelo dobro pozna, ne nazadnje vodi tudi skupino raziskovalcev Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki razvija cepivo proti koronavirusu, je pojasnil, kar bega gostince. Dejal je, da se virus najučinkovitejše prenaša prek kapljic in aerosola v izdihanem zraku, kar je bolj intenzivno ob govorjenju in petju. »Za prenos virusa so najbolj nevarni zaprti, neprezračeni prostori, v katerih je hkrati več ljudi, ki ne nosijo mask. To so tako rekoč po definiciji restavracije in bari, ker se ne da jesti in piti z masko prek ust,« je razložil.
Jerala je dodal, da obstaja več raziskav, ki so pokazale, »da so zaprti prostori v restavracijah kraj, kjer so okužbe bolj pogoste. Eno najbrž najbolj obsežnih študij je pripravila skupina in sodelavci prof. Jureta Leskovca, Slovenca, ki kot izredni profesor dela na ugledni Univerzi Stanford. Na osnovi podatkov mobilnih telefonov so spremljali gibanje in zadrževanje ljudi v povezavi z infekcijami. Ugotovili so, da največje tveganje predstavlja prav zadrževanje v restavracijah.«
Uvajajo učinkovitejše maske
Povedal je, da je do podobnih zaključkov prišla tudi študija ameriškega CDC (Center for disease control and prevention), ki je ugotovila, da je bilo med najpomembnejšimi dejavniki tveganja pred nastopom bolezni prav zadrževanje v restavracijah, prej kot denimo v telovadnicah, cerkvah, trgovinah ali javnem transportu. »Vsekakor je bolj varno, če je za vsako mizo samo eden, še bolj pa, če se izogibamo prehranjevanju in pitju v zaprtih prostorih z več ljudmi.«
Vsi primeri in študije, ki jih je navedel, so vključevali izvorno različico virusa, »medtem ko so izzivi za nove bolj kužne različice, kot je denimo tako imenovana angleška, bistveno večji. Prav to je razlog, da v več državah uvajajo nošenje bolj učinkovitih mask N95,« je še povedal prof. dr. Roman Jerala.
Gostinci se ne dajo, vlado znova pozvali k odprtju vseh gostinskih lokalov
Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je medtem danes (11.3.) vlado ponovno pozvala k odprtju gostinskih lokalov po vsej Sloveniji. To pomeni, da bi dovolili tako strežbo na vrtovih in terasah kot tudi v notranjosti gostinskih lokalov. Obenem sekcija poziva k odpravi omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih.
"Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne zgolj v posameznih regijah. Glede na to, da številni lokali nimajo teras in vrtov, predlagamo odprtje tudi notranjih prostorov. Poleg tega vremenske razmere pogosto ne dopuščajo strežbe na terasah in vrtovih, zato se tudi sedaj številni gostinci v vzhodni Sloveniji niso odločili za odprtje svojih lokalov," je poudaril predsednik sekcije Blaž Cvar.
Sekcija obenem predlaga, da se gostincem, ki ne izpolnjujejo pogojev za odprtje, omogoči nadaljnje koriščenje pomoči iz protikoronskih paketov. Prav tako pa sekcija pričakuje, da bo vlada kmalu sprejela še deveti protikoronski sveženj, v katerem naj bi bila zagotovljena pomoč njihovi panogi.
Sekcija predlaga tudi odpravo omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih ter možnost uživanja alkoholnih pijač pred lokali. Gostinci imajo namreč ogromno škodo tudi zaradi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, saj so roki trajanja alkoholnih pijač omejeni.
V sekciji ugotavljajo, da se zaradi omejitev v odloku alkohol sedaj pogosto prodaja na črno. Na slabšem je tudi država, ki ima dodatno izgubo zaradi nepobranih dajatev. "Nelogično je tudi, da je v sklopu poslovnih srečanj prodaja alkohola v lokalih dovoljena, medtem ko na prevzemnih mestih alkohola ni mogoče prodati strankam. Poleg tega lahko alkohol kupimo v vseh živilskih trgovinah, prevzem v gostinskem lokalu pa ni mogoč. Takšne omejitve so po mnenju gostincev diskriminatorne in absurdne," so dodali.
Pozivi tudi iz poslanskih vrst ...
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v sredo vlado pozval, naj nemudoma omogoči odprtje teras gostiln in lokalov v vseh regijah Slovenije ter prodajo alkoholnih pijač na prevzemnih mestih pijače in hrane.
"Gostinci bijejo plat zvona! Po večmesečnem zaprtju gostinskih lokalov na celotnem območju države je bilo mnogo gostincev zaradi nevzdržnih stroškov, ki se ne morejo več kriti iz prihrankov ali prepočasne ter prenizke pomoči države, primorano že trajno zapreti svoja vrata! Tisti, ki še vztrajajo in se ob možnosti prevzema ali dostave hrane ter pijače še nekako držijo 'nad gladino', pa čedalje glasneje opozarjajo, da ne bodo več zmogli dolgo, zato obstaja upravičena bojazen, da se nam čez mesec ali dva obeta kolaps gostinske dejavnosti v Sloveniji, s tem pa veliko število novih brezposelnih oseb in še bolj zaostrena socialna slika," je, kot so sporočili iz SD, opozoril Han.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se