Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Na domačo mizo domačo hrano


lokalno
21. 8. 2008, 00.00
Posodobljeno
22. 08. 2008 · 07:52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

grm_hrovat.jpg
Arhiv Lokalno.si
Tone Hrovat
zidanica.jpg
Abolicija zidanic?

Na današnji novinarski konferenci na kmetijski šoli Grm Novo mesto - centru biotehnike in turizma so predstavili Študijo izvedbenih načrtov razvoja podjetništva na varovanih območjih jugovzhodne Slovenije. Študijo je izdelal Razvojni center Novo mesto, vodja projekta pa je bila Jožica Povše. Povedala je, da je k projektu pristopilo 19 občin v regiji, v samem projektu pa so izhodišča za razvoj zidaniškega turizma, čebelarstva in trženja ostalih produktov.

Direktor Kmetijske šole Tone Hrovat je glede zidaniškega turizma rekel, da si bodo prizadevali  za 'abolicijo' zidanic, kar sploh ne bi smel biti problem. Potrebna je zgolj politična volja. In če bo, Tone Hrovat je optimist, bodo lastniki naknadno legaliziranih zidanic marsikaj lahko ponudili naključnim ali pa napovedanim gostom in s tem seveda tudi zaslužili.

O slovenskem medu pa je povedal, da je zagotovo eden najboljših na svetu, saj je nabran v skoraj neokrnjeni naravi. Med z drugih celin, ki je tudi naprodaj pri nas, pa je v mnogih primerih nabran na gensko spremenjenih rastlinah in kot tak posledično celo nevaren. Po Hrovatovih besedah je najpomembnejše osvestiti potrošnika, da je domače bolj zdravo in tudi če ima kakšne stranske učinke, jih ima mnogo manj kot uvožen, povrhu pa smo glede na to, da živimo v istem okolju, imuni na omenjene učinke, kar za uvožene blago žal ne moremo trditi. Povsem isto velja tudi za sadje in zelenjavo. Kot primer je navedel grške pomaranče, ki so ekološko pridelane, vendar pa bi med prevozom do naših trgovin zagotovo začele gniti, če ne bi bile obdelane z določenimi konzervansi. Zanimiv je tudi primer prevoza jabolk iz daljnih dežel. Za prevoz enega jabolka porabimo za njegovo tretjino teže nafte. Če vemo, da gre za tisoče in tisoče kilogramov, ni nič čudnega, da vse pogosteje govorimo o toplogrednih plinih ali spreminjanju klime. Domače jabolko z vrta je tudi ekološko pridelano, nič nafte nismo porabili, in  še s kisikom smo oskrbljeni. Izračunali so, da drevo z 183. jabolki proizvede dovolj kisika za življenjsko dobo enega človeka.

1.septembra pa bodo v Ljubljani v sodelovanju z Mercatorjem začeli izvajati promocijsko akcijo, v okviru katere bodo potrošnikom ponujali dolenjsko-belokranjsko hrano in jih tudi razsvetljevali. Prav tako pa tudi trgovce, saj je v svetu in tudi že pri nas spet v ospredju trend, da se hoče gospodinja pogovoriti z mesarjem, prodajalcem zelenjave....

Janez Bratkovič je danes predstavil Sejem turizma in podeželja, ki bo v nedeljo in ponedeljek ob in v Kmetijski šoli. Ta sejem bo nadomestil tistega v Grabnu, ki ga ne bo več. Na sejmu bodo nastopale vse dolenjsko belokranjske občine. Namen sejma je domačo hrano spraviti v gostinske lokale. To bo pomenilo zadovoljstvo obiskovalcem (domače je, domače je) in pridelovalcem, da o gostincih niti ne govorimo. Na sejmu pa bo še marsikaj, kar je povezano s hrano, turizmom in podeželjem. Za zdaj sejem ne bo dosegel veličine nekdanjega Na Grabnu, toda prireditelji pravijo, da so začeli s tematskih sejmom, ki pa bo z leti brez dvoma rasel in upajo, da tudi prerasel nekdanjega.

hrovat.mp3

Pogovor s Tonetom Hrovatom


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.