Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Denis Hrga: »Ko sem odprl na videz lep storž, sem doživel šok!«


Mojca Vtič
27. 8. 2024, 04.07
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

V prihodnjih dneh naj bi kmetje začeli spravilo koruzne silaže, najbolj pomembnega pridelka na živinorejskih kmetijah za prehrano goveda. Ob preverjanju zrelosti koruznega zrnja pa so številni obnemeli. Ugotovili so namreč, da so na videz razviti koruzni storži skorajda brez zrnja.

1724674143_cg_koruza_1.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Koruza z razlogom raste na približno 40 % njivskih površin po Sloveniji, gre namreč za temeljno živilo v prehrani goveda. »70 % krme temelji na koruzni silaži, 30 % na travni,« je pojasnil Denis Hrga, govedorejec, ki v Juršincih redi 200 repov govedi. Podatki orisujejo pomen te žitarice v prehrani živali, posledično pa tudi obseg škode ali katastrofe, ki so jo letos utrpeli številni govedorejci, ki so spomladi v zemljo posadili med kmeti priljubljen in preizkušen hibrid 9911 podjetja Corteva.

Koruza na zunaj odlična, storži popolnoma prazni

»Koruza je na zunaj izgledala odlično, ko pa sem odprl storž, da bi preveril zrelost zrnja, sem doživel šok. Storž je bil brez zrnja, prazen. Na 30 ha popoln – 100 % izpad,« pravi Hrga. In nikakor ni edini. Kmetje se z enakimi ugotovitvami glede letošnjega pridelka dotičnega hibrida oglašajo iz vse Slovenije – Litije, Domžal, ormoškega konca, Pesniške doline, z Bistriškega. »Na 17 hektarjih sem sadil hibrid 9911 in na teh 17 ha nimam pridelka. Ne vem, ali je smiselno koruzo zasilirati in imeti stroške s siliranjem koruze, ali je bolje površine kar zmulčiti,« je izgubljeno dejal eden izmed slovenjebistriških kmetov. »Na ostalih šestih hektarjih raste hibrid druge oznake, tam pridelek je,« je pomenljivo dodal.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.