Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Podravje: Nabiranje in peka kostanjev za zaslužek


Vida Božičko
22. 10. 2018, 21.57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Letina kostanjev je odvisna od razmer. Letošnja je bogata, vendar zaradi tople jeseni ti sadeži niso najbolj zdravi. Vseeno so gozdovi polni nabiralcev, ki si popestrijo jedilnike jesenskih piknikov, nekateri pa ob nabiranju in peki tudi dobro zaslužijo.

1540220279_vb-bedrač.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Gregor Bedrač je svojo ljubezen do kostanjev spremenil v posel: »Že kot petletnik sem kostanje vsako jesen skrbno nabiral in jih prodajal kmetijski zadrugi. To je bil tudi moj prvi zaslužek. Nabiral sem jih vedno več in odprl dopolnilo dejavnost za lažjo prodajo v trgovine.« Kot pravi, so kostanji njegova strast, zato točno ve, kje in kdaj jih odvrže katero drevo v bližnjem gozdu. »Če si priden, jih lahko nabereš tudi do 50 kilogramov na dan in do 1 tone letno.« Vendar pa to ni več Bedračeva glavna dejavnost. Pred dvema letoma je namreč odprl svoje podjetje in začel peko na mestnih ulicah. Sedaj jih sam utegne nabirati le še na začetku sezone, kasneje pa jih kupuje od okoliških nabiralcev.

Bedrač za preverjen in kakovosten kilogram kostanja odšteje 2,5 evra. »Na začetku sezone je cena višja, v sredini oktobra, ko odpade večina kostanjev, pa nižja.«Na trgu tako najdemo kostanje po ceni že od 1,5 evra na kilogram. Pečen kostanj je dražji. V Ljubljani boste za pollitrsko merico odšteli približno 5 evrov, v Mariboru pa 4 evre. Bedrač je lani v Mariboru pekel vse od septembra do začetka decembra. Letos je dejavnost razširil in peče tudi v Ljubljani. Ker ne more biti na dveh lokacijah hkrati, mu pomaga tudi nekaj študentov.

Zaslužek odvisen od vremena

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.