Gostilna brez ljudi je kot človek brez duše
Jani Vuk iz Majšperka je pred natanko 15 leti odprl vrata picerije Špajza. V tem obdobju je gostišče zrastlo, se dopolnilo v ponudbi in prepoznavnosti. A po mesecu dni zaprtih vrat in novih okoliščin se zdi, da Vuk začenja znova. »To bo moje drugo odprtje,« je dejal haloški gostinec.

Upad prometa so v gostilni in piceriji s haloškim pridihom zabeležili s prvim obolelim za koronavirusom v Sloveniji. »Takrat je promet upadel za 70 %. Nemudoma sem pozval obrtno-podjetniško zbornico k sprejemu ukrepov, saj umiranje na obroke ni dobro za nikogar. Nato je vlada sprejela ukrep zaprtja gostinskih lokalov, devet redno zaposlenih je na čakanju na delu doma in prejema nadomestilo, ki naj bi ga krila država. Ta ukrep ni slab, vendar pa se mnogi gostinci soočajo z likvidnostnimi težavami, saj so morali plače 15. aprila izplačati, denar pa jim oz. nam bo refundiran šele sredi maja. Upam, da se bo tega vlada držala.«
Vuk meni, da bi jim politika morala priskočiti na pomoč tudi pri izplačilu regresa. Januar in februar sta glede na promet mrtva meseca v gostinstvu, marca so že beležili upad prometa, v mesecih, ko sonce privabi v gostišča številne pijače in hrane željne obiskovalce, pa so bili zaprti. »Izguba je neverjetna. Niti je še nisem preračunal,« je dejal Vuk, ki si želi le, da bi lahko začeli čim prej delati kot pred to koronakrizo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se