
Prehrana / stran 124

Kako se lotiti zdravega prehranjevanja?
Naše zaobljube, da bomo bolj zdravo jedli, se zdijo že tako daleč, pa še pust se bliža. A nutricionistka Mojca Cepuš nam je povedala, kako se lotiti zdravega, uravnoteženega prehranjevanja, da svojemu telesu po vseh kaloričnih dobrotah vrnemo zdravo ravnovesje.

Čiščenje telesa z naturopatinjo Eriko Brajnik, 4. teden
Pred nami je zadnji teden čiščenja telesa. Smo že skoraj na ciljni ravnini, samo še za ponovno hidratacijo prečiščenega telesa poskrbimo.

Krepi imunski sistem, blaži artritis, pomaga pri dietah in upočasnjuje procese staranja
Kdaj ste si nazadnje privoščili ananas? Včasih je veljal za prestiž, a ni več tako. Njegov sladko-kiselkasti okus nam hitro prikliče v spomin poletje, je tudi zelo osvežilen ter – nikar ne pozabimo – zelo zdrav.

Pri Hiši kranjske čebele začeli akcijo sajenja medovitih rastlin <strong></strong>

Jejte zeljno juho po izvirnem receptu in shujšajte v enem tednu (recept)

Kako hitro ukrotiti zgago?
Težave z zgago spadajo med najpogostejše vzroke za obisk lekarne.

Kako vzdrževati zdravo telesno težo
Verjetno ste že večkrat slišali stavek »Jejte več vlaknin«. Toda ali veste, zakaj so prehranske vlaknine tako pomembne? Poznate vse njihove koristi poleg te, da so odlična pomoč pri uravnavanju prebave?

Krepi imunski sistem, blaži artritis, pomaga pri dietah in upočasnjuje procese staranja
Kdaj ste si nazadnje privoščili ananas? Včasih je veljal za prestiž, a ni več tako. Njegov sladko-kiselkasti okus nam hitro prikliče v spomin poletje, je tudi zelo osvežilen ter – nikar ne pozabimo – zelo zdrav.


Kako se lotiti zdravega prehranjevanja?
Naše zaobljube, da bomo bolj zdravo jedli, se zdijo že tako daleč, pa še pust se bliža. A nutricionistka Mojca Cepuš nam je povedala, kako se lotiti zdravega, uravnoteženega prehranjevanja, da svojemu telesu po vseh kaloričnih dobrotah vrnemo zdravo ravnovesje.

Z radičem boste shujšali - lahko ga sadite na del vrta, ki počiva

Prvi vrtni pleveli za krepitev in spomladansko razstrupljanje
Kljub nekaj sončnim in prijetno toplim dnem narava v večji meri še počiva. A nekatere rastline so že uspele pokukati na plan. Številne med njimi uvrščamo med plevele in pogosto spregledamo, kako koristne in zdravilne so.

Blitva je idealno živilo za krepitev zdravja
Na blitvo še posebno pozimi pogosto pozabimo, saj je za nekatere le značilna priloga morski jedi, po navadi rib na žaru ali lignjev. A naj poudarimo, da je polna vitaminov in odlična izbira, če se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Radič lahko sadite tudi na del vrta, ki počiva
Med zimskimi solatami se pogosto na naših krožnikih znajde radič, ki ga nekateri naravnost obožujejo, spet drugi pa se mu v velikem loku izognejo. A če vam povemo, da je zakladnica zdravja, s katero boste tudi lažje shujšali, boste verjetno dvakrat premislili, če se mu boste še kdaj odpovedali.

S peteršiljem do več energije in ožjega pasu še pred poletjem
Peteršilj je zagotovo nepogrešljiva začimba; dodajamo ga v juhe vseh vrst, s pridom ga uporabljamo pri pripravi omak, solat in še bi lahko naštevali. V stari Grčiji so s peteršiljevim vencem ovenčali triumfatorje.

Preveč kofeina povzroči strah, pojavita se tresenje in razburjanje
Koliko skodelic kave ste danes že popili? Kofein najdemo v številnih izdelkih, pa veste, kako ga prepoznati in koliko kofeina je priporočljivo zaužiti na dan? Kako vpliva na naše telo?

To je čaj, ki zdravi in neguje!
Limonin čaj z ingverjem je odličen za zdravje ter nego las in kože.

Čiščenja telesa z naturopatinjo Eriko Brajnik: 3. teden
Prvi teden smo se posvečali čiščenju krvi in limfe, drugi teden smo to še okrepili, v tretjem tednu pa se bomo posvetili lepotnemu razstrupljanju z drenažo in čiščenjem kože, stegen, dojk, trebuha, zadnjice, lasišča in obraza. Začnimo s kopeljo iz njivske preslice, vabi Erika Brajnik.

Ste med njimi? Zamaščena jetra ima vsak četrti Slovenec
Nekoč je veljalo, da imajo zamaščena jetra le tisti, ki preveč popijejo. Vendar temu ni tako, saj zamaščenost jeter pravzaprav spodbujajo tudi stres, vplivi iz okolja, kajenje, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja in še bi lahko naštevali. Z zamaščenostjo jeter se tako srečuje že vsak četrti državljan oziroma 25% Slovencev.*

Roke stran od aluminijeve folije!
Aluminij srečujemo na vsakem koraku. Nanj smo navajeni. Vanj celo zavijamo svojo hrano. Kakšen pa je v resnici njegov vpliv na naše zdravje?