
Prehrana / stran 101

Neverjetna zgodba Velenjčanke Ane: pri 68 letih izgubila 90 kilogramov
Ko sva si segli v roke, nisem mogla skriti občudovanja nad to gospo, ki še danes zardi, kadar jo kdo pohvali, tega pač ni bila vajena. Samozavest prihaja počasi, saj je bila več kot štirideset let ujeta v kilograme, ki so se na koncu samo še kopičili.

Z rožiči nad migrene, z mandarinami do krepkega zdravja
Tudi v hladnih novembrskih dneh lahko uživamo v zdravem sadju in zelenjavi ter tako na naraven način zapremo pot prehladom in dihalnim obolenjem.

Ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva
Čeprav se zdijo pečeni ovseni kosmiči na prvi pogled nezdrava kalorijska bomba, so pravzaprav zdrava in z vlakninami bogata alternativa pecivu oz. podobnim izdelkom. Pečeni ovseni kosmiči niso le zdrav prigrizek ali sladica, temveč tudi odlična izbira za zajtrk, saj predstavljajo raznovrsten in topel obrok.

Kako se posladkati na zdrav način?
Sladko in zdravo. Za večino nezdružljiva kombinacija. Pa vendar obstajajo načini, da se sladkamo, kolikor se le da zdravo. Sredstva, ki nam omogočajo uživanje v sladkih in razmeroma zdravih radostih, so lahko naravna in na dosegu roke. Kokosov sladkor, melasa, agavin in javorjev sirup so samo nekateri izmed njih.

Ste slišali za fleksitarijance? Zmeraj več jih je med mladimi Slovenci
Kako se prehranjujejo mladi v Sloveniji, je zanimalo raziskovalce v okviru projetka o Our Food. Our Future (OFOF).

Izognite se vnetjem v telesu
Prehrana, ki jo uživamo, ima zelo pomembno vlogo pri nastanku vnetij, saj lahko prehranska neravnovesja vodijo v hormonske motnje, oslabljen imunski sistem in kronična vnetja. Pomanjkanje beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov prikrajša telo za potrebne gradnike celic oziroma organizma. In čeprav je povezava med vnetji in različnimi boleznimi tudi znanstveno dokazana, zdravo in pravilno prehranjevanje prevečkrat zanemarjamo. Kako torej začeti prav?

Vitamin C je ključen za obrambo telesa pred vdorom škodljivih tujkov
Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra, je razkrila kako bomo v zimskem času ostali zdravi.

Ana Roš: nisem privrženka tega, da bi vsi postali vegani
»Vrnimo se v kuhinje, kuhajmo lokalno, sezonsko, preverimo izvor živila, jejmo predvsem manj in manj živalskih beljakovin,« pravi Roševa.

Ovseni kosmiči za zdrav začetek dneva
Čeprav se zdijo pečeni ovseni kosmiči na prvi pogled nezdrava kalorijska bomba, so pravzaprav zdrava in z vlakninami bogata alternativa pecivu oz. podobnim izdelkom. Pečeni ovseni kosmiči niso le zdrav prigrizek ali sladica, temveč tudi odlična izbira za zajtrk, saj predstavljajo raznovrsten in topel obrok.

Imate radi artičoke? Kaj moramo o njih vedeti?
Znano je, da je artičoka odlično zdravilo za bolezni jeter in učinkovita pomoč pri prebavnih motnjah. Jo poznate? Jo znate pripraviti?

Izognite se vnetjem v telesu. Kako začeti?

Ana Roš: "Če bi se naučili več kuhati, bi tudi veliko privarčevali!"
Naša svetovno znana kuharska mojstrica je v prelomnem letu: decembra bo praznovala abrahama, je sveže zaljubljena, ljubezen do dobre hrane in Slovenije pa neutrudno ter pogosto promovira zunaj naših meja. Skupaj z Martinom Jezerškom in Andreo Petrinijem je tudi soustanoviteljica Evropskega simpozija hrane, na tretjem pred nekaj tedni so razpravljali o prihodnosti hrane. Predstavili so tudi manifest Prehrana zdravega razuma.

Izognite se vnetjem v telesu
Prehrana, ki jo uživamo, ima zelo pomembno vlogo pri nastanku vnetij, saj lahko prehranska neravnovesja vodijo v hormonske motnje, oslabljen imunski sistem in kronična vnetja. Pomanjkanje beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov prikrajša telo za potrebne gradnike celic oziroma organizma. In čeprav je povezava med vnetji in različnimi boleznimi tudi znanstveno dokazana, zdravo in pravilno prehranjevanje prevečkrat zanemarjamo. Kako torej začeti prav?


Najbolj priljubljen lepotni prehranski dodatek
Zadnja leta so prehranski dodatki zelo priljubljeni in za nekatere so nepogrešljiv vir vitaminov, dobrega počutja, celo lepote. Med lepotnimi se med najbolj prepoznavne vsekakor uvršča kolagen, saj le stežka obiščete drogerijo ali bolje založeno trgovino, ne da bi opazili dodatke kolagena v obliki kapsul, prahu ali tekočine. Toda kaj kolagen sploh je? Kakšne oblike kolagena poznamo in k čemu pripomore njegovo jemanje?

Na vzhodu Slovenije več primerov okužb s salmonelo? So jedli biftek?
Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z upravo za varno hrano preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. Po dosedanjih podatkih je v vzhodni Sloveniji trenutno potrjenih deset primerov.

NE za dieto, DA za način razmišljanja
Na Evropskem simpoziju hrane, ki se je nedavno zaključil v Ljubljani, so sodelovali vrhunski svetovni kuharski mojstri, znanstveniki in turistični novinarji.

Jutranji kavi dodajte cimet in izboljšajte učne sposobnosti
Imate radi okus in vonj cimeta? Dodajte ga v kavo, pa boste imeli poleg izboljšanega okusa še druge koristi ...

Z zeleno se prečistimo, hujšamo in krepimo svoj imunski sistem
Razmeroma topel, a precej deževen november nam omogoča, da nekoliko dlje uživamo v zelenjavi z domačega vrta.

Črna redkev je sinonim za dober imunski sistem
Kdaj ste si nazadnje privoščili solato iz črne redkve? Ste vedeli, da boste s sirupom, pripravljenim iz medu in redkve, hitro odpravili kašelj?