Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Temno vijoličasti plodovi, ki varujejo naše zdravje


Zoran Franc
24. 7. 2022, 14.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ste vedeli, da jajčevci, tako kot paradižnik, botanično gledano spadajo bolj med sadje, čeprav jih dojemamo kot zelenjavo? Privoščite si jih, saj so izjemno zdravi in zelo okusni.

jajčevci.jpg
Dreamstime
Jajčevci

Jajčevci se pogosto znajdejo na naših vrtovih, saj kljub temu, da potrebujejo nekoliko milejše in bolj vroče podnebje, dobro uspevajo tudi pri nas. Jajčeci ali melancane, kot jih mnogi prav tako poimenujejo, prepoznamo po njihovi temno vijoličasti, skoraj črni lupini. Seveda obstajajo tudi nekatere druge sorte, denimo beli, rdeči in celo zeleni, a ne glede na barvo, naj poudarimo, da so zelo zdravi. Njihova hranilna gostota je zelo visoka, kar pomeni, da kljub nizkemu številu kalorij zaužijemo veliko vitaminov, mineralov ter drugih pomembnih snovi za svoj organizem. Koristno je tudi, da nam omogočajo različne oblike priprave, zato jih lahko vključimo v številne obroke, kar je še ena od pozitivnih lastnosti.

Številni antioksidanti

V jajčevcih najdemo visoke vsebnosti različnih antioksidantov, ki ščitijo pred nevarnimi prostimi radikali in preprečujejo poškodbe celic. Raziskave kažejo, da redno uživanje zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot tudi srčno-žilna obolenja in različne vrste raka.

narezani jajčevci.jpg
Dreamstime
narezani jajčevci.jpg

Živilo za diabetike

V jajčevcih najdemo zelo visoke vsebnosti vlaknin, kar je odlična pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja. Vlaknine namreč potujejo skozi prebavni sistem, ne da bi se absorbirale. Tako znižajo količino sladkorja, upočasnijo njegovo prebavo in absorpcijo. Redno uživanje vlaknin je zelo pomembno za diabetike, saj s tem preprečijo prevelika nihanja krvnega sladkorja. K temu pa pripomorejo tudi polifenoli, ki jih najdemo v jajčevcih.

Kako jih izbrati v trgovini

Če jajčevci ne rastejo na vašem vrtu, preizkusite srečo pri lokalnih pridelovalcih, sicer v trgovini. Pri izbiri pazite, da bodo sedeži živo vijoličaste barve, svetleči in brez odrgnin ter ostalih poškodb. Plodovi naj bodo čvrsti in težki. Doma jih hranite na pultu ali v hladilniku, pazite le, da ne prihaja do prevelikih odstopanj, saj se bodo v nasprotnem primeru precej hitro pokvarili. Pred pripravo jih nato narežite, malce posolite in pustite približno pol ure, saj bo sol oslabila grenak okus.

jajčevci.jpg
Dreamstime
jajčevci.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.