© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kulinarika / stran 297

sladoled-1_1115x560_acf_cropped.jpg

Sladoled

Čar doma pripravljenega sladoleda je, da lahko pripravimo natanko takega, kot si ga sami želimo. Z nekaj vaje je domači sladoled ravno dovolj sladek, ravno dovolj kremast, z ravno pravšnjo mero koščkov sadja, čokolade ali lešnikov. Prav tak, kot ga imamo najraje!

Urška Petelin
14. 6. 2018
Bolfan-vinski-vrh-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Bolfan Vinski vrh

V hrvaškem Zagorju z vinsko trto posajeni bregovi valovijo kot Jadransko morje, ko vanj skočijo osvežitve željni turisti. A Zagorje tako pri turistih kot pri vinih še ne konkurira Primorju, kaže pa velik potencial. Čeprav je bilo od nekdaj vinorodna pokrajina, se tu vinske zgodbe dolgo niso razvijale tako uspešno kot v Istri ali Dalmaciji. Od priljubljenih turističnih središč oddaljeni Zagorci so šele pred leti začeli pospešeno razmišljati v smeri kulinarike in enologije, njihovi vinarji pa danes postajajo vse bolj prepoznavni doma in v tujini. Eno najmočnejših vinskih posestev v Zagorju je Bolfan Vinski vrh, ki svoja vina prideluje biodinamično.

Urška Petelin, Leon Beton
14. 6. 2018
morje-sredi-goriskih-brd-restavracija-buzinel-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Morje sredi Goriških brd

V Brda se gre na vino, na šalam in na pršut, ne pa na ribe, bi rekli mnogi. A tisti, ki vedo, kaj je dobro, gredo v Brda tudi na ribe. Pa na školjke in na rake. Na buzaro in na domač vaniljev sladoled, najboljši, kar so ga kdaj jedli. Katja in Elvis Bužinel znata s svojimi krožniki goste sredi briških vinogradov prepričati, da slišijo valove.

Urška Petelin, Leon Beton
14. 6. 2018
italijanski-festival-2015-A_1115x560_acf_cropped.jpg

Italijanski festival 2015

Letošnji Italijanski festival v Sloveniji se je, sedaj že tradicionalno, začel 2. junija s sprejemom ob dnevu državnosti Republike Italije. Na sprejemu se vsako leto predstavljajo posamezne italijanske regije, ki v Ljubljano prinesejo tudi svoje enogastronomske specialitete. V preteklih letih smo spoznavali Sicilijo, Lacij, Benečijo in nekatere druge regije, letos pa sta bili častni gostji Emilija- Romanja in Furlanija - Julijska krajina. Na sprejemu so iz tradicionalnih izdelkov teh regij zanimive avtorske jedi pripravili trije vrhunski kuharski mojstri, Cristian Broglia, Daniele Cortiula in Igor Jagodic. Italijanski festival bo potekal vse leto in z vrsto dogodkov, ki jih bo organiziralo italijansko veleposlaništvo, Agencija ICE in Italijanski inštitut za kulturo, omogočil da poglobimo svoje znanje o naši zahodni sosedi.

Urška Petelin
14. 6. 2018
albuminska-skuta_558x620_acf_cropped.jpg

Albuminska skuta

V: Zadnje čase v receptih zelo pogosto zasledim albuminsko skuto. Zanima me, za kakšno skuto gre in v čem se razlikuje od navadne. Ali jo lahko nadomestim z navadno skuto?

Eva Lunc
14. 6. 2018
manj-mastni-jajcevci_558x620_acf_cropped.jpg

Manj mastni jajčevci

V: Vsi v družini imamo radi jajčevce, a med pečenjem popijejo veliko maščobe. Ker pazimo tudi na zdravo prehrano, bi bila vesela nasveta, kako naj jih pripravim, da ne bodo tako zelo mastni.

Eva Lunc
14. 6. 2018
horoskop 1.jpg

Ta znamenja so si kot usojena

V horoskopu obstaja nekaj specifičnih zvez med znamenji, ki lahko skupaj fantastično cvetijo, čeprav so si čisto različna. Gre za to, da ima eden tisto, kar drugi nima, in obratno.

T.P.
10. 6. 2018, 12.23
Jan Plestenjak- foto 5

Znani Slovenci: 12 nebesnih znamenj je 12 različnih ljubimcev

Ljubezen je gibalo sveta, a ne samo kot energija. Če ne bi bilo fizičnega stika med ljubimcem in ljubimko, pač tudi potomcev ne bi bilo. In kako se posamezni astrološki znaki obnašajo med rjuhami – ali kjerkoli drugje že, kjer svojo drago zapeljujejo v čutne užitke?

Sonči Nered-Čebešek, Časopis Svet24
7. 6. 2018, 14.01

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.