
Kulinarika / stran 296

Zmešančki
Že globoko smo vstopili v ta krasni letni čas, ko je na vrtovih in mestnih tržnicah na voljo toliko sočnega svežega sadja in zelenjave, da se nam kar »meša« od vsega dobrega! In vse dobro, kar se skriva v sezonskem sadju in zelenjavi, se odlično zmeša v zmešančku, kot smo – malo za šalo, malo zares – poimenovali napitek smoothie oziroma smuti.

Horoskop za sredo, 20. junija
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Benjamin Launay
Televizija ustvarja zvezde. Tudi kuharske. Benjamin Launay sebe ne vidi kot zvezdo, čeprav zanj vedo tudi tisti Slovenci, ki niso strastni kulinarični navdušenci. Kuharje navadno kličemo kar po priimkih, a njega vsi poznajo kot Benjamina, tistega francoskega kuharja s simpatičnim (ne)znanjem slovenščine, ki je kuhal na nacionalki. »Zmeraj je dobro biti izpostavljen. In to je bila lepa izkušnja, vendar hkrati zame velik zalogaj, predvsem zaradi jezika,« priznava. Kljub temu je ves najin pogovor zlahka potekal v slovenščini. Tu živi že štirinajst let, prej pa je veliko potoval, saj verjame, da potovanja človeka bogatijo. Z ženo, slovensko Avstralko, je šest let živel v Avstraliji, in ko se je njena družina odločila, da se bodo preselili v Slovenijo, se je strinjal: »Kuharjem ni težko najti dela, francoskim kuharjem pa je še toliko lažje! Seveda moraš pokazati, kaj znaš, vendar s francoskim potnim listom avtomatično prideš v ožji izbor.« Najprej je kuhal v Portorožu, nato je prišel v Ljubljano in kuhal v Vitezu, Smrekarjevem hramu, Le Petit Cafeju ter bil eno leto kulinarični svetovalec Hotela Union. Lani sta ženina sestra in njen mož v stari Ljubljani odprla dizajnerski hotel Vander in kuhinjo prepustila Benjaminu. V njej po svoje ustvarja slovensko kuhinjo po francosko: »Slovensko kulinariko sem spoznaval postopoma in veliko bral o vaši tradiciji. V slovenski meščanski kuhinji vidim veliko podobnosti z avstrijsko in francosko meščansko kuhinjo, saj so bile sestavine in tehnike v 19. stoletju povsod zelo podobne.« Doda, da nima najljubše slovenske jedi, saj je tudi najpreprostejša frtalja lahko vrhunska, kadar je pripravljena s svežimi, sezonskimi in lokalnimi sestavinami. To je njegovo vodilo.

Pasji rep
Nenavadno ime, ki je istočasno ime potoka in doline na skrajnem vzhodnem delu Vipavske doline. V vasici Orehovica domuje družina Premrn, ki svoja vina prodaja pod istim imenom. Pasji rep pa je predvsem vinorodna lega, ki je pod tem imenom prvič omenjena v urbarju za Senožeče že leta 1476. Pozneje sta o vinogradih doline pisala tudi Valvazor in Vrtovec.

Od Medžimurja do Zagorja
Sonce, morje in morske kulinarične dobrote so pomemben dejavnik poletnega počitnikovanja, zato so množična romanja turistov na hrvaško obalo seveda neizogibna. A obilo užitkov ponuja tudi z vinogradi posejana valovita pokrajina na severozahodu Hrvaške, tik ob slovenski meji, ki daleč od poletne pripeke očara s svojo naravo, bogato kulturnozgodovinsko dediščino, zdraviliškim turizmom in vse prepoznavnejšo kulinariko. Tiste, ki jim je zelena ljubša od modre, bo zagotovo prepričala.

Zelenjava v ledeno mrzli vodi
V: Zakaj je treba zelenjavo po blanširanju potopiti v ledeno mrzlo vodo?

Na kaj smo pozorni pri nakupu jagod
V: Pri nakupu jagod v trgovini se mi večkrat zgodi, da se v plastični košarici med ostalimi jagodami najde tudi kakšna gnila. Sicer jagode v zavojčku vedno na hitro pregledam, toda te gnile so zmeraj v sredini in jih je težko opaziti. Na kaj moram biti pozorna pri nakupu jagod?

Kako očistimo rakove repke
V: Kako najpreprosteje očistim rakove repke in jim odstranim tanko črno črevo?

Priprava kuskusa
V: Kako naj pripravim kuskus, da ne bo preveč razmočen ali preveč suh?

Horoskop za torek, 19. junija
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Argentinska kuhinja
Argentina je v svetu najbolj znana po treh stvareh: tangu, nogometu in prvovrstni govedini, ki se ji ob obisku te prostrane južnoameriške države zagotovo ne morete izogniti. Če v Argentino ne boste odpotovali v bližnji prihodnosti ali pa bi se na odhod radi kulinarično pripravili, lahko njeno tradicionalno kuhinjo okusite tudi v Sloveniji, v restavraciji Argentino.

Astro nasveti: 18.6. do 24.6. 2018
Ta teden je kot naročen za to, da odprete srce in greste v družbo. A čaka vas še marsikaj lepega in razburljivega. Le kaj?

Grozljiva prerokba Babe Vange: črna magija je bila odvržena na 4 horoskopske znake
Dobro ohranjena skrivnost, zaradi katere se bo mnogim naježila koža, je odkrita. Napovedi Babe Vange so se vedno izpolnile. Zato morajo biti ti 4 horoskopski znaki še posebej pazljivi! V svojih prerokbah je napovedala popoln finančni zlom za 4 horoskopske znake.

Horoskop za ponedeljek, 18. junija
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Tedenski horoskop: tuhtanje bo izguba časa
Pred nami je teden močnih energij in veliko možnosti.

Horoskop za nedeljo, 17. junija
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Horoskop za sobota, 16. junija
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Tedenski horoskop: Čas, ko padejo iluzije ...
To obdobje bo obarvano z astrološkim dogodkom, ki se bo zgodil 18.6. - planet Neptun se bo obrnil v retrogradno gibanje.

Horoskop za petek, 15. junija
Če verjamete ali ne, v vsakem primeru je bolje biti vsaj malo pripravljen. Preberite današnji horoskop.

Uroš Štefelin
Uroš Štefelin je gorenjski kuhar. Pa nikakor ne v okviru gorenjskih stereotipov – je gorenjski kuhar zato, ker je tam rojen, tam živi, tam je končal šolanje, opravljal prakso in prekuhal vso svojo dosedanjo delovno dobo. In tudi zato, ker v svoji kuhinji z lokalnimi sestavinami ustvarja slovensko, predvsem gorenjsko kulinariko s sodobnim pristopom in mediteranskimi elementi, navdih pa črpa tudi iz svojega otroštva.