Rože in vrt
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 5 min.

Zanimive sorte bazilike


Jernej Mazej
19. 3. 2025, 11.38
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Kraljica vrta je bazilika, moje navdušenje nad njo je še večje zaradi raznolikosti sort, ki omogočajo ustvarjanje kulinaričnih mojstrovin s presenetljivimi okusi, kot so poprast, dimljen, vanilija, janež in borove iglice.

Preverjeno1-apr24.jpg
shutterstock
Bazilika

Bazilika si svoj veličastni naziv pri meni zagotovo zasluži zaradi svoje vsestranske uporabe. Da je res kraljevska, nakazuje že njeno ime. Beseda bazilikos izvira iz grščine in v prevodu pomeni »tisti, ki je vreden kralja oz. mu je kralj naklonjen«. Tudi v francoščini jo pogosto označujejo s kraljevskim pridihom, ko ji pravijo kar »herbe royale«. Velja tudi za eno izmed najstarejših začimb na svetu. Njena pradomovina je Indija, njeni ostanki, ki so jih našli v egipčanskih grobnicah, segajo v obdobje 3500 let pred našim štetjem. Zaslovela je že v času starih Rimljanov, še posebej cenjena je bila v času vladavine Julija Cezarja, ko so jo gojili tudi v okrasne namene. V srednjo Evropo so jo prinesli menihi v 12. stoletju. Pri pravoslavnih vernikih velja za sveto rastlino, zato v njihovih vrtovih nikoli ne manjka.

Preverjeno naslovna-apr24.jpg
shutterstock
Bazilika



Bazilika Occinum basilicum je enoletna zelnata rastlina iz družine Usnatic Lamiaceae, ki v višino zraste do 60 cm. S svojim lepim sladkastim vonjem nas razvaja od sredine maja pa vse do konca septembra. Za gojenje je popolnoma nezahtevna. Za lep pridelek potrebuje redno zalivanje v vročih in suhih dneh ter redno odstranjevanje cvetov. Ob takih pogojih bomo imeli celo poletje lep pridelek bazilike na vrtu.

Ko govorimo o različnih vrstah bazilike, večina ljudi pozna zgolj sladke sorte, ki se uporabljajo v italijanski kuhinji, kar nekaj sort pa se uporablja tudi v azijski. V tokratnem prispevku vam želim predstaviti jagodni izbor najzanimivejših sort, ki bodo krasile moj vrt v tem letu.

'Wild purple'

Preverjeno2-apr24.jpg
shutterstock
Bazilika 'Wild purple'

Ta sorta je veliko močnejša od vseh drugih rdečelistnih sort, ima pa tudi izjemno dobro, poprasto aromo. Je namreč križanec med divjo in novogvinejsko baziliko z aromatično aromo. Kovinski, sijoči, škrlatno rdeči listi so večji kot pri drugih vrstah trajnic. Šele ko je zelo vroče, pride do izraza materina zelena barva in barva preide v bronast ton.

Zelo lepi so tudi njeni globoko rožnati cvetovi. S svojo široko, okroglo in rahlo previsno rastjo se najlepše izrazi v velikih loncih. Razmnožuje se lahko samo s potaknjenci in dobro prezimi, če jo pravilno shranimo.

Posušene cvetove bazilike 'Wild Purple' na drobno zmeljemo v mlinčku za zelišča. Zelo aromatičen in skoraj sladek okus se poleg znane uporabe bazilike odlično poda k sladkim jedem in sladicam.

Punč bazilika

Preverjeno3-apr24.jpg
shutterstock
Punč bazilika

Ta lepa in aromatična bazilika se ponaša s sijočimi temno zelenimi listi in vijoličastimi cvetovi. Je precej robustnejša od klasičnih bazilik. Njena kompleksna, malce pikantna aroma spominja na božični punč. Morda jo lahko uporabimo tudi za odišavljenje kuhanega vina, vsekakor pa jo je vredno pokusiti tudi v azijskih jedeh in čajih.

Perzijska bazilika

Ta sorta se tradicionalno uporablja v perzijski in turški kuhinji. Njena raznovrstnost arome je nadvse vznemirljiva – aroma citrusov se meša s poprovo noto janeža. Kot taka je nadvse primerna za številne jedi, njena prednost pa je tudi, da zelo hitro raste, in če je ne nabiramo nenehno, ponuja tudi čudovite rožnate cvetove.

Amazonska bazilika (Ocimum campechianum)

Preverjeno5-apr24.jpg
shutterstock
Amazonska bazilika

Imate radi dimljeno aromo? Potem je ta sorta nekaj pravega za vas … Njeni sveži listi ob dotiku razvijejo lastno, dimljeno, eksotično aromo bazilike.

V amazonski regiji se listi uporabljajo za juhe in enolončnice. Posušeni listi, skuhani kot čaj, naj bi pomagali pri prehladu, želodčnih težavah in številnih drugih boleznih. Med drugim je s to vrsto bazilike oplemeniten celo znameniti napitek ayahuasca, v Peruju pa lističe v prahu poznajo kot njuhanec. Zlasti v Braziliji se uporablja kot zelišče pod imenom alfavaca-do-campo. Je tudi eno glavnih zelišč v pato-no-tucupi, znani jedi iz brazilskega mesta Belém.

Majhen grm raste precej kompaktno tudi brez obrezovanja. Razširjena je od Mehike do Argentine.

'Queen of Sheba'

To je zelo pikantna bazilika s temno zelenimi listi, vijoličastimi cvetnimi glavicami in kompaktnim, grmičastim habitusom.

'Blue spice'

Preverjeno6-apr24.jpg
shutterstock
Bazilika 'Blue spice'

Zaradi njene globoke arome jo včasih imenujejo tudi vaniljeva bazilika. Je križanec med rdečelistno baziliko in limonino baziliko s pikantnimi listi, njena aroma pa ima temen vaniljev podton. Zaradi prijetnega vonja je primerna za sadne solate in druge sladke jedi, zagotovo pa tudi za tiste, v katerih bi se obnesla tudi običajna bazilika. Lepa je tudi na pogled – njeni čudoviti svetlo vijoličasti cvetovi se lepo izrazijo na temno vijoličastih steblih.

'Cardinal'

Preverjeno7-apr24.jpg
shutterstock
Bazilika 'Cardinal'

Sorta 'Cardinal' je visoko rastoča bazilika s tipično aromo in noto janeža, zato je primerna tudi za uporabo v azijskih jedeh. Pri njej najbolj izstopajo njeni veliki, kardinalno rdeči cvetovi, zato je idealna tudi za dišeče zeliščne šopke. Močna barva cvetov prihaja iz čašnih listov, zato ostanejo cvetna stebla privlačna še dolgo po cvetenju.

Bazilika 'Cardinal' je trajnica, ki je zelo odporna proti bazilikovi plesni, vendar prezimovanje kot pri vseh večletnih vrstah bazilike zahteva veliko pozornosti.

'Reunion'

Čudovita sorta raste na tropskem otoku Réunion. Ima kremno bele cvetove, ponaša pa se tudi z zanimivo aromo mešanice med mehiško in janeževo baziliko.

'Zambija'

To je zelo robustna bazilika z gladkimi, sijočimi listi iz Zambije. Diši čisto drugače od klasične, bolj po evkaliptu in borovih iglicah. Čajni poparek iz listov je prijetnega okusa in odmaši nos. Tako je dobra kandidatka tudi za aromaterapijo, savno ali parno sobo. Rastlino zlahka posušimo, brez težav pa v času brez zmrzali raste tudi zunaj na vrtu.

'Zanzibar'

Ta bazilika, ki jo tradicionalno uporabljajo v Tanzaniji, se na Zanzibarju imenuje "mrihani". V vzhodnoafriški kuhinji uporabljajo njene sveže ali posušene liste v kariju, pri pomfritu in predvsem v omakah iz kokosovega mleka, ki se pojavljajo vsepovsod. Je ena izmed redkih bazilik, ki jih je mogoče posušiti, in je zelo pekoča. To baziliko z ostro aromo uporabljajo tudi v Vzhodni Afriki za izdelavo domačih parfumov.

Italijanska gorska bazilika

Preverjeno10-apr24.jpg
shutterstock
Italijanska gorska bazilika

Bazilika, ki prihaja iz Italije, ima zelo robustno, pokončno rastočo, trajno grmičasto obliko in je intenzivnega okusa. Če jo pustimo rasti, lahko uživamo tudi v čudovitih rožnatih cvetovih z belo spodnjo ustnico, a se pojavijo šele po celem nizu listnih parov.

Šopek sveže narezanih vejic bazilike na okenski polici hitro odišavi celotno kuhinjo s težkim, skorajda živalskim vonjem. Zdi se mi, da bi prav od tod lahko izvirala italijanska srednjeveška legenda, ki pravi, da se rodijo škorpijoni, če baziliko zdrobiš in jo preliješ z vodo.

V Italiji jo imenujejo tudi »arktična bazilika«, kar je verjetno nekoliko pretirano. A dejstvo je, da rastline zelo dobro prenašajo mraz. Bogati zeleni listi presenetljivo ohranijo svojo močno temno aromo tudi v hladnem vremenu. Primerni so za pesto in tople jedi, pri solatah pa je okus preveč dominanten.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.