Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Tega o vinskem kisu najbrž še ne veste!


Sonja Grizila/Zarja
20. 11. 2016, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zdravilni vinski kis je po krivici popolnoma spodrinil jabolčni.

vinski kis zelenjava.jpg
Pixabay

Grozdje, še posebej temno, je zelo zdravilno, najbolj za jetra, ledvice in različne kamne v organih, le uporabljati ga moramo na pravi način. Tisti, ki imajo težave s težo, ga ne smejo jesti do onemoglosti. Sladkorni bolniki se mu morajo prav tako izogibati, vsekakor pa ga ne smejo jesti pred obroki, da ne izzovejo prehitrega vdora sladkorja v kri, privoščijo si lahko le kakšno jagodo po obrokih.

Vendar se tokrat posvetimo predvsem »izdelkom« iz grozdja. Najprej povejmo kakšno besedo o vinskem kisu, ki ga je po krivici popolnoma spodrinil jabolčni. Z vinskim kisom natremo telo bolnikov, da ne dobijo preležanin. Tudi zdravi ljudje naj se tu in tam od glave do pet zdrgnejo z gobo, namočeno v vinski kis – koža bo gladka in mehka ter mladostna. Topel obkladek iz vinskega kisa na trebuhu bo pregnal bolečine v mehurju (vsaj tri večere zapored), če pa si bomo s toplim obkladkom tri tedne oblagali zamaščen trebuh, se bo salo vidno topilo, še posebej če bomo manj jedli in veliko telovadili.

V 100 ml vinskega kisa kuhamo deset minut tri stroke česna, ohladimo in si s to tekočino izpiramo vnete dlesni. Boleča stopala pa vsako jutro zdrgnemo s krpo, namočeno v vinski kis, nato jih povijemo z obvezo. Zdržimo vsaj uro ali dve. Kadar stopala hudo pečejo, jih zvečer zmasiramo s kisom.

Zelo veliko je pripravkov z vinom, ki pa jih je treba jemati kot zdravilo in se nikakor ne smemo nalivati z njimi. Če imamo povišan holesterol, bo pomagal deciliter vina na dan. Če imamo premalo želodčne kisline, pijmo štirinajst dni zapored po deciliter suhega vina po kosilu in večerji. Pri vodeniki damo v liter suhega belega vina 500 g zmlete čebule in 200 g medu, nato posodo pokrijemo in jo pustimo deset dni na toplem. Precedimo in spijemo po 50 ml pred vsakim obrokom, terapija traja deset dni.

S kozarčkom črnega vina tu in tam si povišamo krvni tlak, kar pa je nekoliko nevarna metoda, saj lahko mimogrede zaidemo v pretiravanje. Manj bo škodilo, če se spravimo z vinom nad prehlad, ki ga nimamo vsak dan. Tri decilitre črnega vina osladimo z neprečiščenim sladkorjem, dodamo malo cimeta in skuhamo. Spijemo pred spanjem in se dobro pokrijemo. Po dveh »okroglih« večerih bi moral prehlad miniti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.