Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Smrtno nevarna japonska sladica


V. M.
16. 1. 2018, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Japonske oblasti opozarjajo na nevarnost uživanja priljubljene riževe sladice. Sladkanje z lepljivimi kolački vsako leto terja smrtne žrtve, med katerimi so najpogosteje otroci in starejši ljudje.

mochi japonska slaščica.jpg
Profimedia
Težave pri uživanju slaščice imajo zlasti otroci in starejše osebe.

Gre za tradicionalno japonsko slaščico imenovano Mochi, s katero se nekoč na japonskem sladkali zlasti ob prazničnih dnevih, danes pa je v široki ponudbi tekom celega leta. Na voljo je v številnih okusih, okrogli kolački pa se ponašajo tudi z raznolikimi pastelnimi barvami, ki navdušujejo zlasti najmlajše. Sladica je poznana tudi pri nas v Sloveniji.

mochi.jpg
Profimedia
Mochi je pripravljen iz moke lepljivega riža, sladkorja v prahu, kokosovega mleka in dodatkov za okus ter barvo.

Zakaj je slaščica nevarna?

Mochi je pripravljen iz lepljive riževe moke, sladkorja, kokosovega mleka in drugih dodatkov, iz katerih nastane testo, ki ga spečejo v pečici, nato pa oblikujejo v manjše kolačke v obliki kroglic. Slaščica je izjemno lepljiva, zato jo je potrebno uživati z veliko mero previdnosti. Zlahka se namreč pripeti, da se sladkorna masa prilepi na požiralnik, kar vodi v zadušitev. Da bi se nezgodi izognili, je potrebno slaščico dolgo časa žvečiti, priporočljivo pa je tudi, da jo razrežemo na manjše koščke.

Kljub pogostemu opozarjanju japonskih oblasti, mediji vsako leto poročajo o zadušitvah s priljubljeno slaščico. Previdno torej, če vas premami želja po japonski kulinariki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.