Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj je dobro uživati slive?


njena.si
19. 11. 2024, 16.31
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Slive so odličen vir vitaminov C, K, E, B6 in folne kisline, ki ne krepi le odpornosti organizma, ampak tudi pospešuje absorpcijo železa, ohranja zdravje kože, mišic, kosti, tudi zob in dlesni. Tudi minerali so v slivah, predvsem baker, kalij, magnezij, železo; kalij pomaga nadzorovati krvni tlak in posledično varuje zdravje srca.

Revija Zarja
Suhe slive

Vsebujejo tudi lutein, kriptoksantin in zeaksantin, ki jim pripisujejo močno antioksidativno in protivnetno delovanje. Nove raziskave so potrdile, da je zeaksantin sposoben filtrirati UV-žarke, zaradi česar velja za dobrega varuha oči in kože. Vitamin E in betakaroten varujeta celice pred prostimi radikali, s čimer preprečujemo izgubo elastičnosti kože, upočasnjujemo nastajanje gub in drugih znakov staranja.

profimedia
suhe slive

Vsebujejo tudi obilo vlaknin, ki so nujne za pravilno delovanje prebavnega trakta ter odpravljanje težav z zaprtjem. Ker slive ne vsebujejo nasičenih maščob in imajo le malo kalorij, so idealne za tiste, ki bi radi izgubili kak kilogram.

Slive lahko dodate kosmičem, zelenim solatam, celo rižu. Še posebno okusne so v kombinaciji z narezanimi oreški ter s svežim ovčjim ali kozjim sirom. Če jih v mešalniku zmešate z jogurtom in medom, boste uživali v okusni hladni juhi. V sadni solati jih zmešajte z jagodami, malinami in breskvami ter postrezite s palačinkami ali vaflji. Poskusite tudi slivov sladoled s sivko.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.