
Vsakodnevno živilo, ki znižuje odvečen holesterol
To živilo jeste že od otroštva, a na njegovo zdravilno moč niti ne pomislite.

V zadnjem času se s pojmom zdrava prehrana velikokrat povezuje tudi pojem superživila. Le-ta morate tudi po našem mnenju vnesti v svojo vsakdanjo prehrano. Predvsem zato, ker so prava superživila tudi lahko dostopna in v resnici niti niso tako zelo draga.
Eno izmed super živil so tudi jabolka, predvsem zelene sorte, ki lahko zrastejo tudi na vašem domačem vrtu. Le-ta so bogata s pektinom. Gre za heteropolisaharid, v katerem se izmenjujejo odseki galakturonske kisline z ramnozo. V rastlini ga najdemo večinoma v obliki protopektina (enaka sestava kot pektin, le daljše molekule), ki je del rastlinske celične stene. Uporablja se v terapiji kot emoliens in antidiaroik, v farmacevtski tehnologiji, kozmetični industriji predvsem pa v prehrambeni industriji (gelirno sredstvo v marmeladah, slaščicah, kot stabilizator v sadnih sokovih, mlečnih napitkih in kot dietna vlaknina). Predvsem gre za tisti del jabolka, ki je krivo za naravno zgoščanje marmelade med kuhanjem le-te.

Hkrati, kar pa je tudi bolj pomembno, pektin znižuje raven holesterola in iz prebavnega traka odstranjuje toksične kovine, saj spodbuja rast zdravju koristnih bakterij v debelem črevesju. Jabolka vsebujejo tudi veliko vitamina C in s svojo naravno sladkostjo poskrbijo tudi za dvig energije.
Ne pozabite, zdrave in polne vlaknin pa so tudi hruške!
Preberite tudi
Trenutno
7 °C
Oblačno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti