Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Več izbire za ljudi s celiakijo


K.M.
23. 9. 2020, 22.00
Posodobljeno
24. 09. 2020 · 07:39
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Tudi številna slovenska podjetja strmijo k razvoju brezglutenskih izdelkov.

prerezan-s-semeni.png
Promocijski material
Novost

Med njimi je tudi Žito, kjer so z mislijo na razvijanje odličnih brezglutenskih pekovskih izdelkov, ki bodo po kakovosti in okusu primerljivi s klasičnimi, zasnovali nove brezglutenske kruhe in pekovsko pecivo BeFree. Tako kot prvi in edini potrošnikom ponujajo sveže pečene in dišeče brezglutenske izdelke na mestu nakupa. BeFree brezglutenski program nudi potrošnikom tri različice kruha – klasičnega, s semeni in ajdovega – ter dve vrsti pekovskega peciva – klasično in s semeni.

Koncept brezglutenskih izdelkov temelji na varnosti kupcev in trgovcev pred kontaminacijo z glutenom. »Izdelki BeFree so narejeni ročno v Žitovi pekarni v Trbovljah, kjer se pripravljajo samo brezglutenski programi. Ker so to izdelki dopeke, jih naši peki skrbno zamesijo, deloma spečejo, potem pa v posebni embalaži globoko zamrznejo. Takšni potujejo na mesto nakupa, kjer jih v isti embalaži spečejo in ponudijo na trgovskih policah. Za popolno varnost posameznikov s celiakijo uporabljamo inovativno embalažo, ki prenaša tako zamrzovanje kot peko. Skupaj z izdelki BeFree smo namreč razvili tudi inovativno tehnologijo pečenja v embalaži, ki omogoča 100 % brezglutenske izdelke na prodajnem mestu. Zavedamo se namreč, da je svežina in topel, pravkar pečen kruh za kupce najpomembnejši dejavnik nakupa,« pojasnjuje Rok Cankar, direktor marketinga za pekarstvo v Žitu.

Ročna izdelava brezglutenskih izdelkov zagotavlja še posebej mehko testo z naravnim okusom. Pečeni hlebčki imajo hrustljavo skorjo in sočno sredico, ki se ne drobi. Izdelki so hkrati zasnovani tako, da ohranjajo dolgotrajno svežino. V Žitu so bili skrbni tudi pri izbiri sestavin za BeFree brezglutenske izdelke. Poleg tega da so izdelki vir vlaknin (ravno teh namreč pogosto primanjkuje v prehrani ljudi s celiakijo), so tudi brez konzervansov in alkohola. Izognili so se tudi uporabi sestavin, ki so lahko alergene.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.