Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

To so znaki, da jeste preveč mesa


V. M.
23. 5. 2019, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Uživanje prevelikih količin mesa lahko škodi našemu organizmu. Preverite znake, ki nakazujejo na to, da je na vašem jedilniku preveč mesnih izdelkov.

meso4.jpg
Pexels
Preverite, kateri znaki nakazujejo na to, da pojeste preveč mesa ...

''Pestra mešana prehrana vključuje tudi meso v zmernih količinah, saj je meso pomemben vir beljakovin visoke biološke vrednosti. Meso v prehrani človeka, še posebej v obdobju rasti in razvoja, zanesljivo zagotavlja zadosten vnos cinka, železa, vitamina B12 ter vseh esencialnih aminokislin in maščobnih kislin. Zaradi teh razlogov je njegovo zmerno vključevanje v pestro mešano prehrano v skladu s priporočili o količinah in pogostosti upravičeno,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.



Prekomerno uživanje mesa

Na NIJZ poudarjajo, da lahko meso in predvsem mesni izdelki vsebujejo tudi velik delež skupnih in nasičenih maščob. Veliko študij namreč povezuje prekomerno uživanje mesa in mesnih izdelkov s povišanim celokupnim vnosom maščob in še zlasti neželenimi nasičenimi maščobnimi kislinami. ''Zaradi večje vsebnosti maščob imajo mesni izdelki v povprečju tudi višjo energijsko vrednost. Vsebujejo pa lahko veliko dodane soli in aditivov. Pri tveganju za zdravje so pomembne tudi količine, saj se verjetnost za razvoj raka povečuje z zaužito količino.''

ženska meso krožnik hrana.png
Profimedia
Na hranilno vrednost oziroma kakovost mesa pa ne vpliva le to, s čim so živali hranjene, temveč tudi razmere, v katerih živijo.

12 znakov, ki kažejo na to,  da uživate preveč mesa



1.    dehidracija
2.    utrujenost
3.    vrtoglavica
4.    napenjanje
5.    glavobol
6.    povečan srčni utrip
7.    slabost
8.    zaprtost
9.    driska
10.    slab zadah
11.    pojav ledvičnih kamnov
12.    povečana telesna teža

Nacionalna priporočila zdravega prehranjevanja - kako pogosto vključiti meso na jedilnik?

•    rdeče meso:  največ dvakrat  do trikrat na teden,
•    belo meso (perutninsko meso) do trikrat na teden,
•    ribe pa vsaj enkrat do dvakrat na teden.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.