
Šipkovega čaja ne puščajte v kovinski posodi!
Da so šipkovi plodovi izjemno zdravilni, je znano že stoletja, a mnogi ne vedo, da lahko učinek pripravkov izničite s povsem običajnim ravnanjem.

Ste vedeli, da je šipek pravzaprav divja vrtnica? Plodovi okrasne rastline se uporabljajo tako v tradicionalni, kot v uradni medicini, zato lahko po tem naravnem zdravilu z lahkim srcem posežete tudi vsi tisti, ki ste skeptični glede učinkov plodov narave.
Čeprav slovi kot vsestransko zdravilna rastlina, je cenjen zlasti zaradi visoke vsebnosti vitamina C. S šipkovimi plodovi lahko učinkovito krepimo odpornost, preprečuje namreč prehlad in gripo ter lajša simptome, kadar omenjenim tegobam že podležemo. Šipkovi pripravki naj bi tudi lajšali bolečine pri vnetjih sklepov in izboljševali njihovo gibljivost.
Kako iz plodov pravilno pripraviti čaj?
Za skodelico čaja boste potrebovali zgolj polovico čajne žličke zmečkanih plodov. Slednje prelijte z vrelo vodo, pustite stati od 10 do 15 minut, nato pa čaj precedite.
Kovinski pripomočki niso primerni
Če je le mogoče, se pri pripravi čaja izogibajte kovinskih pripomočkov. Čaja tako ne pripravljajte v kovinski posodi, slednjo uporabite zgolj toliko, da zavre voda. Tudi s kovinsko žlico ne mešajte pripravka, uporabite raje plastično ali leseno. Nemara vas zanima, zakaj vendarle je to potrebno? Zato, ker kovina pospešuje razpad vitamina C, ki ga je v šipkovih plodovih v izobilju. Medtem, ko si po eni strani obetamo izboljšanje počutja, ki ga obljubljajo šipkove učinkovine, pa z napačnim ravnanjem delovanje slednjih povsem onemogočimo.

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Oblačno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
7-dnevni obeti