Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

S prazniki prihaja tudi napihnjenost


zf
26. 12. 2017, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Gre za pogost problem, ki je večinoma posledica težke in nezdrave prehrane ter prehrane, ki napihuje. Sem spadajo tudi sprožitelji, kot so stres, počasna prebava in nekateri drugi dejavniki.

slabost
profimedia
slabost

Napihnjenost je načeloma posledica nezdrave hitre hrane, ki vsebuje veliko maščob. Te pa je v teh dneh še posebej veliko. Med težko hrano spadajo tudi sušene in surove mesnine, ki veljajo za gurmanske presežke, torej pršut, suhe salame, stejki, tatarski biftek … Takšno hrano naše telo težje prebavi, posledica tega so tudi pogosti vetrovi. Ne glede na razloge težav z vetrovi in napihnjenostjo si lahko v včinoma pomagate sami. V nadaljevanju preverite pripravke, ki jih boste našli v domači kuhinji.

ZELIŠČNI ČAJI

V obdobju, ko se srečujete z napihnjenostjo, si privoščite čim več zeliščnega čaja. Med izborom naj bodo kamilica, komarček in poprova meta, priporočljiv je tudi otroški čaj. Čaj bo hitro omilil občutek napihnjenosti in pomagal prebavi, obenem pa vas bo pomiril. Zato si čaj še pogosteje privoščite v obdobju stresnega stanja.

SOK IZ INGVERJA IN LIMETE

V mlačni vodi pomešajte žličko ingverjevega prahu in sok polovice limete. Kmalu po zaužitju boste začutili olajšanje. Še najbolje bo, če si boste pripravek omislili takoj po obroku, za katerega predvidevate, da lahko nelagodno vpliva na vašo prebavo. Pripravite si lahko tudi osvežilen sok. Dva centimetra ingverjeve korenine narežite na tanke kolobarje in namočite v sok ene limete. Pustite nekaj časa, nato razmešajte z vodo in popijte. Ingver lahko tudi grizljate in tako ublažite morebitne bolečine, povezane s prebavnimi težavami.

PROBIOTIKI

Da bo vaše črevesje delovalo tako, kot mora, vključite v jedilnik čim več probiotikov. Ti bodo odpravili tudi težave napihnjenosti in poskrbeli za zdravo črevesno floro. Uživajte predvsem živila, kot so jogurt, kefir, sirotka. Svetujemo vam, da uživate izdelke brez dodanega sadja, sladkorjev in arom.

Bodite pozorni, po kateri hrani se počutite napihnjene, in jo odstranite z jedilnika. Pogosti motilci so sladkor, surove mesnine in zelenjava ter živila, bogata z glutenom. Če ne gre na bolje, gre za drug dejavnik (lahko je tudi stres).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.