Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Po praznikih je čas za razstrupljanje


K.M.
3. 1. 2017, 10.25
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

To je hrana, ki jo lahko jeste.

grenivka.jpg
Profimedia

V mesecu januarju si vzemite vsaj en teden, ki ga boste namenili razstrupljanju svojega telesa. Cilj je, da s tem odstranite bremena s katerimi se vaši organi vsak dan srečujejo in posledično izboljšate zdravje celotnega telesa, ki bo tako bolj kvalitetno opravljalo svoje osnovne naloge. Za začetek je najbolj pomembno, da vsaj za kratek čas iz prehrane odstranite vso težko prebavljivo hrano. 

Čebula, zelena, hren, redkvice in pesa spodbujajo naravno razstrupljanje in regeneracijo telesa, zato ta živila imenujemo tudi čistilci krvi, so pa tudi prijazna do jeter in ledvic. V času razstrupljanja v svojo prehrano vnesite tudi grah, lečo, čičeriko in fižol. Zaradi ugodne ravni aminokislin in nizkega glikemičnega indeksa ter številnih uporabnih snovi se v boju proti telesnim maščobam uporablja tudi grenivke in kis. Antioksidant, ki ga lahko najdete v grozdju in agrumih pa jetra spodbuja k razčlenitvi maščob in hkrati poveča občutljivost na inzulin. 

redkvica.jpg
Profimedia
Redkvice so odlične za prebavo.

V času razstrupljanja morate v telo vnesti čim manj industrijsko predelane hrane. V prehrano vnesite bolj sveža živila in jedi pripravljene z blago toplotno obdelavo (kuhanje na pari ali dušenje jedi). Na koncu pa ne pozabite, da morate vseeno jesti kvalitetno in raznoliko, saj razstrupljanje ne predstavlja stradanja telesa, ampak njegovo regeneracijo. Osnovni cilj torej ni občutno hujšanje, ampak priprava telesa za bolj zdravo življenje. 

Kaj lahko jeste? Predvsem čebulo, zeleno, hren, redkev, suhe fige in slive, lanena semena in olje, fižol, leča, grah, stročji fižol, grenivke, kis in zeleni čaj. 

Izogibajte pa se alkoholu in kofeinu, belemu oziroma industrijskemu sladkorju, mlečnim proizvodom in predvsem industrijski ter težko prebavljivi hrani. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.