
Plusi in minusi stisnjene zelenjave
Smoothiji ali zmečkanci so prava modna muha. Pa so zelenjavni tako učinkoviti, kot sveža zelnjava?

PLUSI: Kozarec zelenjavnega soka (oziroma smutija ali zmečkančka) je hitro pripravljen in popolnoma enakovreden obroku zelenjave ter zato idealen način, kako v telo vnesti pomembne vitamine in minerale. Ob pripravi, če se le da, uporabljajte cele kose zelenjave (recimo korenčka, zelene), saj se tako večina pomembnih hranil obdrži v soku. A naj bodo takšni sokovi le dodatek sveži zelenjavi, in ne njeno popolno nadomestilo.
MINUSI: S pitjem sokov se iz obdelane zelenjave izgubi veliko vlaknin, prav tako je vlaknin zelo malo v industrijsko pripravljenih smutijih, ki pravzaprav sploh niso narejeni iz svežih sestavin, temveč mešanice že predelanih, zgoščenih sadno-zelenjavnih sokov in kaš. V njih je največkrat tudi veliko sladkorja in so zato precej hranilni, ob nepravilnem skladiščenju in izpostavljenosti soncu pa lahko celo oksidirajo.
NAMIG: Industrijsko pripravljen zelenjavni sok si privoščite le občasno, kadar na primer nimate časa za pripravo domačega, pa tudi takrat ga razredčite z vodo, ledom ali posnetim mlekom.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
petek, 14. 3
Deževno
sobota, 15. 3
Deževno
7-dnevni obeti