Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Plusi in minusi stisnjene zelenjave


Maša Rener
24. 6. 2016, 18.30
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Smoothiji ali zmečkanci so prava modna muha. Pa so zelenjavni tako učinkoviti, kot sveža zelnjava?

uvodna
Thinkstock

PLUSI: Kozarec zelenjavnega soka (oziroma smutija ali zmečkančka) je hitro pripravljen in popolnoma enakovreden obroku zelenjave ter zato idealen način, kako v telo vnesti pomembne vitamine in minerale. Ob pripravi, če se le da, uporabljajte cele kose zelenjave (recimo korenčka, zelene), saj se tako večina pomembnih hranil obdrži v soku. A naj bodo takšni sokovi le dodatek sveži zelenjavi, in ne njeno popolno nadomestilo.

MINUSI: S pitjem sokov se iz obdelane zelenjave izgubi veliko vlaknin, prav tako je vlaknin zelo malo v industrijsko pripravljenih smutijih, ki pravzaprav sploh niso narejeni iz svežih sestavin, temveč mešanice že predelanih, zgoščenih sadno-zelenjavnih sokov in kaš. V njih je največkrat tudi veliko sladkorja in so zato precej hranilni, ob nepravilnem skladiščenju in izpostavljenosti soncu pa lahko celo oksidirajo.

NAMIG: Industrijsko pripravljen zelenjavni sok si privoščite le občasno, kadar na primer nimate časa za pripravo domačega, pa tudi takrat ga razredčite z vodo, ledom ali posnetim mlekom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.