Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Namesto navadne nepredelana morska in himalajska sol


Sašo Avramovič
10. 6. 2016, 18.30
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Žal je veliko zdravju škodljivih sestavin, ki jih vsakodnevno dodajamo prehrani, še vedno v naši kuhinji.

Anja Čop, Jadran Rusjan

Govorimo predvsem o beli moki, sladkorju in soli.

To so sestavine, ki jih večina vsakodnevno vključuje v svojo prehrano. Pogosto uživanje naštetih sestavin po mnenju mnogih strokovnjakov resno ogroža naše zdravje.

Sem torej spada tudi kuhinjska sol oziroma krajše sol, ki je skoraj nujna sestavina večine jedi, pogosto tudi sladkih. Sol lahko recimo pri pretirani uporabi resno poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Pri njeni uporabi moramo zato upoštevati nasvet 'manj je več', predvsem pa namesto predelane kuhinjske uporabljajmo bolj zdravo himalajsko sol in nepredelano morsko sol. Navadna kuhinjska sol je natrijev klorid, ki vsebuje samo dva elementa, himalajska pa vsebuje kar 84 elementov, ki so koristni za telo. Nepredelana morska sol ravno tako vsebuje veliko mineralov in mikroelementov, ki pa se porazgubijo, če je sol predelana. Veliko uslugo si bomo zagotovo naredili že, če ne bomo prekoračili dnevne količine (5 gramov oziroma ene čajne žličke) soli.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.