Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako doma narediti kolagen?


Revija Liza Maja
24. 1. 2020, 14.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ste vedeli, da si lahko kolagen naredite sami doma?

tip kože dreamstime_xxl_17310636.jpg
Dreamstime
Koža

Kolageni so v našem organizmu najbolj zastopana oblika beljakovin in glavna komponenta kože, vezivnega tkiva in kosti. Kolagen pomaga pri ohranjanju dobrega počutja, mladostnega videza, povezuje kosti v sklepe, gradi ovojnice okoli organov ter jih med seboj ločuje, povezuje kožo s strukturami pod njo, ovija mišice, ščiti žile in živce. Človeško telo kolagen tvori samo, vendar le do 25. leta, potem pa je kolagena vedno manj (raziskave kažejo, da se zaloge kolagena po tem letu zmanjšujejo za 1,5 odstotka na leto) in posledice so lahko precej neprijetne: upadanje napetosti kože, pojav gub in pospešeno staranje.

Kolagen iz domače kuhinje

Potrebujete poceni goveje kosti, ki jih približno pol ure pečete v pečici pri 200 stopnjah. Potem jih zalijete z vodo, da so kosti pokrite, in jih kuhate še približno dve do tri ure. Nato to govejo juho ohladite v hladilniku. Ko se ohladi, odstranite zgornjo plast maščob, pod njo pa je še tanka pudingasta plast. En deciliter tega govejega pudinga po količini hranljivih snovi ustreza žlički želatine v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.