Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako dolgo lahko beljake hranimo v hladilniku?


V. M.
17. 4. 2022, 15.00
Posodobljeno
31. 07. 2023 · 11:41
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Veste, kako dolgo lahko beljaki počakajo v hladilniku?

jajca.jpg
jajca 2.jpg
Profimedia
Sveže beljake in/ali rumenjake je potrebno porabiti v dveh do največ štirih dneh.

Gre za vprašanje, ki na spletu ponuja nemalo odgovorov amaterskih kuharic. Čeprav gre za občutljivo živilo, ki lahko terja okužbo s salmonelo, so odgovori precej zaskrbljujoči. Navajajo namreč, da lahko beljake v hladilniku mirno hranimo dva tedna, nekatere priporočajo tudi mesec dni.

Pa je temu res tako?

Nikakor. Strokovnjaki poudarjajo, da je potrebno surove beljake čim prej porabiti, pri čemer naj vas vodi misel, da to storite v dveh dneh, oz. najkasneje v štirih dneh. Beljake shranite v posodo, ki jo prekrijete s pokrovom, pred tem pa vanje dodajte ščepec soli ali sladkorja. Slednje bo preprečilo, da bi tekstura beljakov postala želatinasta.

Najbolj primerna temperatura za shranjevanje jajc je med 0 in 3 stopinj Celjzija. V kolikor jih boste shranjevali nad 5 stopinj Celzija se bodo v njih hitro razvile bakterije.

Morda vas zanima tudi: V treh sekundah ugotovite, kako staro je jajce


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.