Arašidovo maslo: živilo, ki ga marsikdo podcenjuje
Če ste med tistimi, ki ob besedi arašidovo maslo najprej pomislijo na ameriške filme in "cheat meal", je čas, da to kremasto dobroto spoznate v novi luči. Arašidovo maslo ni le slasten namaz – je prava hranilna bomba, ki lahko ob pravilni uporabi postane pravi zaveznik v uravnoteženi prehrani.

Arašidovo maslo namreč na 100 gramov vsebuje približno četrtino beljakovin, zaradi česar je odličen dodatek za vse, ki želijo vzdrževati mišično maso, se bolje regenerirati po vadbi ali si želijo zagotoviti daljšo sitost med obroki. Še posebej priljubljen je pri tistih, ki ne uživajo veliko mesa.
Tisti, ki se arašidovega masla »bojijo«, navadno opozarjajo na to, da le-to vsebuje veliko maščob. To je sicer res, a večina teh so nenasičene maščobe, ki pomagajo zniževati slab holesterol in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Ključ se skriva tudi v zmernosti.

Arašidovo maslo pa vsebuje tudi vitamin E, magnezij, kalij, fosfor in cink – snovi, ki krepijo imunski sistem, skrbijo za zdravo kožo, delovanje mišic ter zmanjšujejo utrujenost.
Zaradi visoke kalorične vrednosti in razmerja med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati je arašidovo maslo odličen prigrizek pred telesno aktivnostjo ali kot hitra energijska podpora med napornim delovnikom. Za zdrav posladek ga lahko kombiniraš z jabolkom, banano ali ovsenimi kosmiči.
Ko ga uživamo zmerno in kot del uravnoteženega obroka, arašidovo maslo pomaga pri dolgotrajni sitosti, kar zmanjša potrebo po prenajedanju. Telo namreč potrebuje dlje časa, da prebavi maščobe in beljakovine, zato sitost občutimo dlje.
Pomembno pa je, da izberemo pravo arašidovo maslo, zaradi česar je treba pri nakupu nekaj pozornosti nameniti sestavinam. Najboljše arašidovo maslo vsebuje le eno sestavino – arašide. Izogibati se je treba predvsem različicam z dodanim sladkorjem, palmovim oljem in konzervansi.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se