
Kako dobra je v resnici zamrznjena zelenjava?
Ima tako svoje pluse, kakor tudi minuse.

PLUSI: Če nimate možnosti, da bi za kosilo pripravili sveže nabrano zelenjavo (po možnosti z lastnega vrta), potem je zamrznjena najboljša izbira. Nekatere raziskave so celo pokazale, da zamrznjena zelenjava vsebuje več hranilnih snovi od tiste, ki na trgovskih policah več dni počiva zavita v plastično folijo. Zamrznjena različica vam tudi omogoča, da določeno zelenjavo uživate skozi vse leto, ne glede na to, ali takrat raste ali ne.
MINUSI: Tudi zamrznjena zelenjava lahko vsebuje umetna barvila in konzervanse, zato vedno preverite vse sestavine, zapisane na embalaži, kjer je po navadi vedno označen tudi način zamrzovanja. Ker večina zelenjave po odmrzovanju izgubi veliko vode, je primerna predvsem za kuho, včasih pa ima lahko zaradi dolgotrajne zamrznitve (več kot tri mesece) tudi rahlo spremenjen okus in teksturo.
NAMIG: Če imate možnost, izberite isti dan pobrano in zamrznjeno zelenjavo, ki ni bila dodatno obdelana, recimo blanširana ali narezana na koščke, saj je s tem izgubila nekaj hranil.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti