Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako dobra je v resnici zamrznjena zelenjava?


Maša Rener
4. 12. 2016, 19.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ima tako svoje pluse, kakor tudi minuse.

Zamrznjena zelenjava
Sezonsko zelenjavo in sadje zamrznite, tako vam bo dostopno vso leto.

PLUSI: Če nimate možnosti, da bi za kosilo pripravili sveže nabrano zelenjavo (po možnosti z lastnega vrta), potem je zamrznjena najboljša izbira. Nekatere raziskave so celo pokazale, da zamrznjena zelenjava vsebuje več hranilnih snovi od tiste, ki na trgovskih policah več dni počiva zavita v plastično folijo. Zamrznjena različica vam tudi omogoča, da določeno zelenjavo uživate skozi vse leto, ne glede na to, ali takrat raste ali ne.

MINUSI: Tudi zamrznjena zelenjava lahko vsebuje umetna barvila in konzervanse, zato vedno preverite vse sestavine, zapisane na embalaži, kjer je po navadi vedno označen tudi način zamrzovanja. Ker večina zelenjave po odmrzovanju izgubi veliko vode, je primerna predvsem za kuho, včasih pa ima lahko zaradi dolgotrajne zamrznitve (več kot tri mesece) tudi rahlo spremenjen okus in teksturo.

NAMIG: Če imate možnost, izberite isti dan pobrano in zamrznjeno zelenjavo, ki ni bila dodatno obdelana, recimo blanširana ali narezana na koščke, saj je s tem izgubila nekaj hranil.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.