
Ali veste, kako se jé česen?
Vsak dan bi morali pojesti najmanj tri surove stroke česna.

Česen je stalnica na našem jedilniku, je rastlina, s katero med drugim zdravimo prehlad in gripo. Znan je kot naravni antibiotik, antioksidant, čisti dihalne poti, uničuje nekatere viruse in deluje protivnetno.
Da bi čim bolje izkoristili njegovo zdravilno moč, ga moramo znati pravilno pripraviti.
1. Pred uživanjem česen pretlačite, saj s tem spodbudite encimsko reakcijo, pri kateri nastane alicin, ki ima med drugim protivirusno in protibakterijsko moč.
2. Vsak dan bi morali pojesti najmanj tri stroke česna.
3. Jejte surov česen.
4. Če ga boste termično obdelali, naj kuhanje oziroma pečenje ne bo daljše od 10 minut.
Če se želite znebiti neprijetnega zadaha, ki je posledica uživanja česna, žvečite peteršiljev list, zrno kave ali koromač.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
10 °C
Oblačno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti