Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ali veste, kako se jé česen?


D. B.
6. 10. 2016, 14.58
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Vsak dan bi morali pojesti najmanj tri surove stroke česna.

česen.jpg

Česen je stalnica na našem jedilniku, je rastlina, s katero med drugim zdravimo prehlad in gripo. Znan je kot naravni antibiotik, antioksidant, čisti dihalne poti, uničuje nekatere viruse in deluje protivnetno.

Da bi čim bolje izkoristili njegovo zdravilno moč, ga moramo znati pravilno pripraviti.

1. Pred uživanjem česen pretlačite, saj s tem spodbudite encimsko reakcijo, pri kateri nastane alicin, ki ima med drugim protivirusno in protibakterijsko moč. 

2. Vsak dan bi morali pojesti najmanj tri stroke česna.

3. Jejte surov česen.

4. Če ga boste termično obdelali, naj kuhanje oziroma pečenje ne bo daljše od 10 minut.

Če se želite znebiti neprijetnega zadaha, ki je posledica uživanja česna, žvečite peteršiljev list, zrno kave ali koromač.



cloud

Trenutno

10 °C

Oblačno

sobota, 15. 3

Deževno

6 / 9 °C cloud-rain

nedelja, 16. 3

Deževno

4 / 11 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-1 / 8 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.