
Ajurvedska prehrana, ključ do zdravja
S skrbno zasnovano dieto, ki temelji na ajurvedskih načelih, učinkovito razstrupimo in očistimo telo in kožo, se napolnimo z novo energijo in poskrbimo za notranje ravnovesje in dobro počutje. Prehrana je pri razstrupljevalnih ajurvedskih programih ključnega pomena.

Življenje z naravnimi cikli, uravnotežena prehrana, preventiva namesto kurative in poslušanje lastnega telesa so osnovna načela, ki so združena v ajurvedi, najstarejši znanosti o življenju. Čeprav je ajurvedska znanost zelo obsežna, zavzema prehrana vodilno mesto pri vzdrževanju ravnotežja v telesu. Gre za zdravo prehrano, ki temelji na živilih iz ekološke pridelave. S pravilno kombinacijo in količino živil ter določenimi deli dneva, ko se hrano uživa, lahko vzdržujemo notranje ravnotežje elementov ali pa celo popravimo neravnovesje, do katerega je prišlo zaradi nezdravega življenja.
Takšna dieta ne ustvarja sluzi v telesu in jo sestavlja zlasti presna hrana, sveže sadje in zelenjava. Prehrano po ajurvedi je treba tudi pravilno kombinirati. Surovih in kuhanih živil nikoli ne uživajte sočasno. Izogibati se morate tudi kombiniranju težkih in lahkih živil, sveže sadje jejte ločeno od ostalih obrokov in hranil, kadar jeste, uživajte v barvi, okusu, vonju – nagradite svoje čute z raznovrstnostjo.
7 pravil ajurvedske prehrane:
1. Zjutraj na tešče popijte kozarec tople vode, ki ste mu dodali nekaj kapljic limoninega soka.
2. Vedno jejte ob istem času.
3. Uživajte svežo hrano, ki uspeva v določenem letnem času in v kraju, kjer živite.
4. Uporabljajte začimbe, še posebno kurkumo, kardamom, koriander, ingver, cimet.
5. Žita in stročnice dobro prekuhajte.
6. Mleko spada med težje prebavljiva živila, zato ga je priporočljivo uživati prekuhanega, z dodatkom kardamoma in cimeta.
7. Pijte zeliščne čaje in sadne sokove, izogibajte se kavi in gaziranim pijačam.
Preberite tudi
Trenutno
12 °C
Delno oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti