Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kosilo v kozarcu


Maja Poljšak
9. 7. 2017, 12.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zakaj ne bi preveč kaloričnih jedi raje zamenjali z okusno in veliko bolj zdravo sestavljeno solato, ki jo v plasteh zložimo v primerno velik kozarec?

solata_pesa_tuna_koruza.jpg
Andrej Križ

Za kosilo v kozarcu lahko uporabimo na koščke narezano ali na grobo naribano surovo in kuhano zelenjavo, kuhan fižol in druge stročnice, kuhan krompir, sladki krompir ali testenine, ostanke pečenke ali kuhanega mesa, tunino ali lososa iz pločevinke, na koleščke ali kockice narezano mocarelo in druge vrste sira ali v trdo kuhano jajce. Nazadnje vse obogatimo z različnimi solatnimi prelivi in svežimi dišavnicami, kakor sta peteršilj in drobnjak, zaradi premočnega vonja pa se izognimo surovi čebuli in česnu.

Kuhana zelenjava s fižolom in tunino

Sestavine za 1 večji kozarec:

1 kuhana rdeča pesa

1/2 male pločevinke koruze

1/3 skodelice kuhanega rdečega fižola (lahko iz pločevinke)

1 rezina gomoljne zelene

1 korenček

1 mala pločevinka tunine

sol in poper

1 žlica jabolčnega kisa

1 žlica olivnega olja

1 žlica limoninega soka

1 žlička sesekljanega peteršilja

Priprava:

  1. Zeleno narežemo na kockice in jo v majhni količini slane vode kuhamo 5 minut, nato dodamo kis in odstavimo. Ko se malo ohladi, večino vode odlijemo, dodamo olje in premešamo.
  2. Peso narežemo na kockice in jo damo na dno kozarca, nanjo stresemo koruzo, nato rdeči fižol, zeleno, narezan ali na grobo nastrgan korenček in nazadnje odcejeno tunino.
  3. Prelijemo z limoninim sokom, potresemo s peteršiljem in kozarec dobro zapremo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.