Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ključne napake: Zakaj v krofu nastane luknja?


V. M.
2. 3. 2019, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Se vam pri peki krofov pogosto pripeti, da vas ob ugrizu ne razveseli polna sredica? So sicer slastni, a votli, z zevajočo luknjo, ki vas opominja, da nekaj pa le niste naredili prav?

votel krof.jpg
facebook
deklica s krofom
Profimedia
Krofi v pustnem času še posebej teknejo.

Naj vas potolažimo, slednje se pripeti marsikateri gospodinji. Da pa bodo krofi ob prihodnji peki prav takšni, kot morajo biti, smo za vas pripravili seznam ključnih napak, ki vodijo do votle sredice. Preberite si torej, kako se priprave krofov ne smete lotiti:

Krofi bodo znotraj votli:

- če boste pri gnetenju v testo vmešali preveč zraka

- če boste testo preveč vzhajali

- če boste testo namestili na pretoplo mesto in bo prehitro vzhajalo

- če boste testo prehladili (odkrivanje in temperaturne spremembe)

krofi
SVET24
krofi

Opomba: Luknja v krofu se lahko naredi tudi v primeru, ko testo razvaljate in krofe oblikujete s pomočjo modela. Kot poročajo strokovnjaki, se pri ročno oblikovanih kroglicah votla sredica nikoli ne pojavi.

Test: Kot veste, testo vzhajamo dvakrat. Prvič ko ga pripravimo in drugič, ko oblikujemo kroglice ali kroge. Da ne bodo v drugem delu kepice pretirano vzhajale, si lahko pomagate s testom. Če so dovolj vzhajani namreč preverite tako, da potopite prst v sredino krofa. Če ob tem jamica hitro izgine, je to znak, da lahko pričnete s cvrtjem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.