Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ključna napaka - si v kuhinji vedno umijete roke?


K.M.
18. 12. 2019, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

ljudje velikokrat pozabljamo na redno umivanje rok, kar pa lahko močno vpliva na širjenje bolezni.

umivanje rok, kuhinja
Profimedia

Že od malih rok so nas učili, da moramo roke redno in temeljito umivati. Vseeno pa je to eno izmed tistih opravil, na katerega žal vsi prevečkrat pozabimo. Umivanje rok je izredno pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Za zmanjšanje tega tveganja, ki ogroža lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, pa je izredno pomembno tudi pravilno umivanje.

Preko rok se zelo pogosto širijo bolezni črevesja, pogoste pa so tudi pri prenašanju okužb, ki povzročijo zastrupitve s hrano. Najpogostejše oblike prenašanja so z nečistih predmetov na roke (kljuke, pipe, ročaji, embalaža ...), iz nosu, ust, oči, lasišča na roke, z rok drugih ljudi na lastne roke, z živali na roke, z živil na roke in z rok na živila, kar pa je lahko dejansko najbolj nevarno za vaš organizem. 

kuhinja, umivanje rok
Profimedia
Tudi otroci se morajo naučiti, kako zelo pomembno je kvalitetno umivanje rok.

Umivanje rok tako ni pomembno zgolj v kopalnici, ampak ima še večji pomen v kuhinji. Ko delate z živili, morajo biti roke resnično čiste. Predvsem takrat, ko je na njih kakšna rana ali ureznina, morate za čiščenje še dodatno poskrbeti. Vedeti morate tudi to, da lahko na svojih rokah prenašate bakterije, ki same po sebi niso nevarne, ob stiku s hrano pa lahko povzročijo okužbe in zastrupitve. Pred rokovanjem s hrano morate odstraniti ves nakit in si šele nato roke dobro umiti. Dobro jih morate umiti tudi po delu s surovim mesom in jajci. Pri delu z živili pa ne rabite niti rokavic, saj imajo lahko tudi te bakterije. Zato raje poskrbite za dobro higieno. 

Kakšno je pravilno umivanje rok?

Roke najprej zmočite s toplo vodo in nato nanesite milo. Temeljito namilite vse površine rok, tudi prostore med prsti in hrbtišče. Postopek naj traja vsaj 10 sekund, nato pa še temeljito splaknite. Roke nato obrišite s čisto in suho brisačko, pipo pa zaprite s kopolcem ali podlahtnico roke. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.