Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kopriva razvaja kožo in lase


Alenka Birk/revija Bodi zdrava
4. 3. 2016, 15.15
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če se je dotaknete, vas bo zapekla. Naj vas ne odžene stran, kajti kopriva je dragocena rastlina s hranilnimi snovmi in zdravilnimi lastnostmi.

Kopriva razvaja kožo in lase
Arhiv Bodi zdrava

KAKO JO NABIRAMO

Ob dotiku zapečeta obe, velika in mala kopriva, mala še bolj intenzivno, zato koprivo nabiramo z rokavicami. Mlado koprivo lahko nabirate z golimi rokami, če jo trdno primete. Če nabrano rastlino položite med več plasti papirnatih brisač in jo stisnete, se lahko listja med nadaljnjo obdelavo tudi dotikate.

HLAPI ZA ČISTO KOŽO

Sestavine:


7 žlic posušenih ali poldruga pest svežih listov
1 in ½ litra vode

Vodo z listi povremo, odstavimo z ognja, se za 10 minut sklonimo nad posodo in glavo pokrijemo z brisačo. Para čisti kožo in preprečuje nastajanje mozoljev.

KREPILNI LOSJON ZA LASE

Bledo zeleni bistri koprivni sok krepi lasišče, saj spodbuja prekrvitev. Kura je priporočljiva po umivanju las, saj osveži njih in kožo.

Sestavine:


2 pesti listov
75 mililitrov vode

Liste zmeljemo s paličnim mešalnikom, trše zmečkane dele odcedimo, sok (približno 60 mililitrov) razredčimo z enako količino vode in losjon nežno vmasiramo v lasišče.

LESKET V LASEH

Ta regenerator poskrbi za poživljajočo svežino, lasje zasijejo v vsej svoji lepoti, pa tudi zlahka jih razčešemo. Po pranju vmasiramo v lase in lasišče.

Sestavine:
5 žlic posušenih ali 1 pest svežih listov
¼ litra vode
125 mililitrov jabolčnega kisa

Liste prelijemo s kropom, pokrijemo in pustimo stati 20 minut. Liste odcedimo in ožamemo, v koprivni čaj dodamo še kis. Mešanico prelijemo v temno steklenico, zapremo in hranimo na hladnem, najbolje v hladilniku. Uporabna bo do dva tedna za več izpiranj.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.