Sladka sestavina za najbolj učinkovite maske za obraz
V zadnjih letih se veliko govori o zdravstvenih koristih temne čokolade, a jo strokovnjaki tudi vse pogosteje omenjajo kot močno lepotno sestavino za nego kože.

Čokolada vsebuje veliko hranilnih snovi in je odličen vir antioksidantov, flavonoidi, ki jih je v njej veliko, pa lahko kožo zaščitijo pred poškodbami zaradi UV-žarkov. Flavonoidi v čokoladi preprečujejo poškodbe kože, povečujejo proizvodnjo kolagena in ohranjajo zdravje kožnih celic. Poleg tega čokolada pomaga v boju proti prezgodnjemu staranju in razbarvanju kože ter ji daje bolj gladko teksturo. Takšne učinke lahko opazimo na koži po negi s čokolado, saj postane sijoča in sveža, drobne gubice pa postanejo manj vidne.
Čokolada pomaga v boju proti prezgodnjemu staranju in razbarvanju kože ter ji daje bolj gladko teksturo.
S čokolado obdelana koža ostane dolgo časa navlažena in zaščitena pred rdečico zaradi izpostavljenosti sončnim žarkom. Nanos čokolade na kožo obraza izboljša njeno elastičnost in preprečuje nastajanje gub.
Spodbuja tudi regeneracijo kožnih celic, kar pomaga ohranjati mladosten videz kože in obraza. Ena izmed koristi čokolade kot kozmetične sestavine je, da razstruplja kožo, tako da spodbuja odpiranje por po odstranitvi odmrlih celic s površine kože, vsebnost cinka pa je lahko zelo koristna za ohranjanje gladke in čiste kože ter tako preprečuje akne. Ekstrakt kakava dokazano učinkuje pri zdravljenju simptomov dermatitisa, vnetij in kožnih alergij.
Maska za suho kožo
Ovseni kosmiči bodo pomagali odstraniti odmrle celice s površine kože, med in mleko pa bosta kožo naredila mehko in dobro navlaženo. Po tej maski bo obraz bolj sproščen, dobro navlažen in vidno bolj svež. Nanesite jo enkrat na teden.
Sestavine:
- 1/2 skodelice kakava v prahu
- 3 jušne žlice ovsenih kosmičev
- 1 jušna žlica mleka
- 1 čajna žlička medu
Priprava:
Zmešajte vse sestavine. Masko s konicami prstov na nesite na kožo obraza in vratu. Pustite delovati 15–20 minut in nato sperite s toplo vodo.
Maska za mastno kožo, nagnjeno k aknam
Nanaša se dvakrat na teden, kombinacija čokolade in medu pa ima antioksidativne lastnosti in ubija bakterije, ki povzročajo akne. Cimet dodatno poveča učinek čiščenja kože.
Sestavine:
- 1 žlica naravnega kakava v prahu (ali dve tablici temne čokolade)
- ščepec cimeta
- 1 žlica medu
Priprava:
V posodi zmešajte kakav v prahu (ali stopljeno čokolado), med in cimet. Dobro premešajte, da dobite gosto kremasto zmes. Če je zmes pregosta, dodajte še malo medu. Nanesite na obraz in vrat, izogibajte se predelu oči, pustite delovati 20–30 minut, nato sperite z mlačno vodo.

Maska s čokolado in banano za sijočo kožo
Antioksidanti iz kakava bodo obnovili kožne celice, bananine sestavine pa bodo kožo navlažile in izboljšale njeno elastičnost. Masko nanesite dvakrat na teden.
Sestavine:
- 2 tablici temne čokolade ali/in 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlica medu
- 1/2 skodelice pretlačene banane
- 1 jušna žlica jogurta
Priprava:
V posodi zmešajte vse sestavine (če uporabite čokolado, jo pred tem stopite na pari). Mešajte, dokler ne dobite goste zmesi. Masko nanesite na obraz in vrat ter pustite, da se skoraj popolnoma posuši. Sperite s toplo vodo.
Pri nanosu čokoladnih mask upoštevajte naslednja pravila
- Pred nanosom čokoladne maske obvezno očistite obraz.
- Nikoli ne pustite, da se maska popolnoma posuši na obrazu, ampak jo odstranite s kože, ko je napol suha. Če se zgodi, da je popolnoma suha, jo namažite s toplo vodo, da se zmehča, počakajte nekaj minut in jo šele nato odstranite z obraza.
- Med odstranjevanjem maske z obraza s krožnimi gibi masirajte kožo, da se sestavine iz maske še bolj vpijejo.
- Pri nanašanju maske se izogibajte predelu okoli oči.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se