Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Znani Slovenci v središču Ljubljane uživali v koščku prave Mehike


K.M.
13. 2. 2024, 18.00
Posodobljeno
14. 02. 2024 · 09:01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

V središču Ljubljane se je tudi uradno odprla taquerija »Unomás«, ki je z avtentičnimi mehiškimi takosi in napitki, kot sta horchata in agua de jamaica, obogatila kulinarično ponudbo prestolnice na področju ulične hrane.

Jure Košir in sin Jalen.jpg
Mediaspeed
Jure Košir in njegov sin Jalen

Taquerijo sta ustanovila Klemen Ptičak in Til Pleterski, ki sta v Sloveniji pred dobrim desetletjem s Hood Burgerjem zakuhala podalpsko burger revolucijo, in tudi pri takosih nista ubirala nobenih bližnjic. Tortilje iz prave mase nixtamalizade v taqueriji »Unomás« pripravljajo sproti, prav tako sami pripravljajo vse ostalo, velik del sestavin je celo slovenskega izvora. Plod lastnega razvoja so vse marinade, omake, guakamole, imajo tudi svojega mesarja in mesnico za pripravo mesa. Med prvimi so ponudbo že preizkusili Saša Dončič, Jure Košir, Gorka Berden, Žan Milosavljević in drugi.

Klemen Ptičak in Til Pleterski (2).jpg
Mediaspeed
Klemen Ptičak in Til Pleterski
Unomas.jpg
Mediaspeed
Ekipa KZS Saša Dončić, Aleš Križnar, Damir Rađenović, Matej Erjavec in Matej Likar

Od ideje do uresničitve je preteklo skoraj deset let, a po odzivu gostov na otvoritvi in Mehičanov, ki živijo v Sloveniji, jima je košček Mehike več kot odlično uspelo prenesti v središče Ljubljane. Zato sta ta večer zasluženo uživala v družbi prijateljev, poslovnih partnerjev in znanih obrazov, gostje pa so več kot očitno uživali v tacosih al pastor z marinirano svinino in ananasom, carne asada z govedino in guakamolejem, čudovito svežih takosih pescado z osličem v pivski tempuri in tacosih vegetal s popečeno pekočo zeleno papriko, novi kulinarični dogodivščini pa nazdravili s šilcem tekile in mezkala. 

Taqueria Unomás
Mediaspeed
Tako pescado z osličem v tempuri

Čeprav je v tortiljo zavita hrana obstajala že prej, pa je ime taco [tako] relativno novo. Prvi zapisi o takosih izhajajo s konca 19. stoletja, kjer se omenjajo tacos de minero (rudarski takosi). Rudarji so taco imenovali v papir zavit (zarolan) smodnik, ki so ga uporabljali za izkopavanje rude. Zavitke so vtaknili v jame in počakali, da jih raznese. Podobno kot sedaj tacosi z zelo pekočo omako, čeprav mehiška hrana v resnici ni tako pekoča, kot si predstavljamo

Taqueria Unomás (12).jpg
Mediaspeed
Taqueria Unomás

Taqueria [takeríja] je restavracija, specializirana za pripravo tacosov. Takerije so se najprej začele pojavljati v delavskih soseskah. Z industrializacijo so v Mexico City namreč prišli ljudje iz vse Mehike in s seboj prinesli regionalno kulturo in kulinariko. Poleg tega so v Mexico City prihajali migrantje iz celega sveta, mesto pa je začelo nuditi hrano z njihovimi vplivi. Tako se je med drugimi razvil taco al pastor. Ljudje so lahko poskusili svetovljanske jedi, ki niso bile drage. Dandanes je v Mexico Cityju več kot 18.000 takerij.

Ime Unomás (pravilno uno mas; »še enega«) izhaja iz tega, da so naši takosi tako dobri, da bi pojedel še enega. Zato dvigneš prst in naročiš še enega, »uno mas«.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.