Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Trajnostni razvoj gastronomije


K.M.
7. 5. 2022, 13.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slovenska gastronomija je raznovrstna, avtentična, sloni na tradiciji, a hkrati ponuja številne inovacije, tudi pri trajnostnem razvoju.

ŠPARGLJI
dreamstime
ŠPARGLJI

Slovenija je ena izmed najbolj zanimivih čebelarskih dežel v Evropi. Med njenimi medenimi dobrotami sta posebej zaščitena Kočevski gozdni med in Kraški med. Zlasti v alpski Sloveniji na pašnih planinah nastajajo izvrstni siri. Poskusite mazavi pikantni sir Mohant iz Bohinja, sir Tolminc iz mleka krav, ki se pasejo na planinah nad reko Sočo, in Bovški sir iz mleka ovac s tega območja. Iz mediteranske in kraške Slovenije, od koder sta slovita piranska sol in ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, je tudi zaščiteni Nanoški sir.

info-slovenia, potica
info slovenia
info slovenia



Prava posebnost kulinarike in zgodb, ki jih nosi v sebi, je dejstvo, da so številne sestavine nabrane in vzgojene v lokalnem okolju. Številni kuharski mojstri, tudi tisti, nagrajeni s prestižnimi priznanji, pa takšne zgodbe predstavljajo na svojih krožnikih. 



Svetovno prepoznaven hmelj
Savinjska dolina se uvršča med večje pridelovalke hmelja na svetu. V Žalcu lahko posebnosti štajerskega hmelja spoznavate ob obisku fontane piv Zeleno zlato, pri kateri si sami natočite več vrst piva, v Eko muzeju hmeljarstva in pivovarstva, na potepu po hmeljskih nasadih in pri ponudnikih kulinaričnih izdelkov s hmeljem.

Vino pikolit Villa Fabiani.jpg
Katja Kaja Mejač
Vino pikolit Villa Fabiani



Od zelišč do jagodičevja
V pristni naravi še vedno rastejo aromatične rastline, kot so materina dušica (Thymus serpyllum), dobra misel (Origanum vulgare), kraški šetraj (Satureja montana) in številne druge. Čemaž, nabirajte ga samo, če ga resnično poznate, zasije v zgodnjih spomladanskih mesecih, odličen pa je v pestu ali oljčnem olju. Tukaj pa je tudi regrat, povsod rastoča zelnata travnica z značilno globoko narezljanimi listi, ki jih daleč od prometnih poti nabiramo spomladi, preden rastlina zacveti. Listi so bogat vir vitaminov in rudnin. Mladi regrat s krompirjem, jajci ali slanino velja za odličnega pomočnika v boju s spomladansko utrujenostjo. ***null***


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.