Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Enostavni recepti, pripravljeni iz slastnih sadežev sonca


Zoran Franc
25. 6. 2022, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Marelice so odlične v sladicah, ki jih pripravimo s skuto, sladko rikoto ali kremnim sirom maskarpone. Lahko jih vmešamo v testo ali uporabimo za nadev ...

pita z marelicami in borovnicami
dreamstime
pita z marelicami in borovnicami

Pita z marelicami in borovnicami

Sestavine za 8 do 10 koščkov:

10 marelic

1 skodelica borovnic

200 g moke

100 g masla ali margarine

1 ščepec soli

2 žlici sladkorja za testo 
5 žlic sladkorja za nadev in
2 žlici za posip

500 g puste nepasirane skute

2 jajci in 1 rumenjak

1 žlička limonine lupinice

Priprava:

Plitev pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Moko stresemo na kupček, primešamo sol in dve žlici sladkorja, dodamo na kockice narezano maščobo in jo s prsti vgnetemo v moko. Dodamo še dve žlici mlačne vode in hitro zgnetemo v testo.

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo, ga položimo v pekač in odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo. Potem pekač postavimo za 20 minut v hladilnik. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledi stepemo jajci in rumenjak, primešamo pet žlic sladkorja, skuto in limonino lupinico. Na ohlajeno testo stresemo nadev in površino poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut, nato pito obložimo s polovicami marelic in borovnicami ter vse posujemo z dvema žlicama sladkorja. Pekač damo nazaj v pečico in pri 180 stopinjah pečemo še 15 minut.

Marelični cmoki iz skutnega testa

Sestavine za 9 cmokov:

9 manjših marelic

9 malih kock sladkorja

250 g puste nepasirane skute

1 ščepec soli

70 g stopljenega masla

2 jajci

70 g pšeničnega zdroba

70 g moke

2 žlički cimeta v prahu

2 žlici sladkorja

Priprava:

V skledi gladko zmešamo skuto, sol, stopljeno maslo in jajci, nato še zdrob in moko.

Testo pustimo počivati na hladnem najmanj 30 minut. Medtem marelice umijemo, do suhega obrišemo s papirnatimi brisačami, jih prepolovimo, odstranimo koščice in jih nadomestimo s kockami sladkorja. V veliki široki posodi zavremo približno tri litre vode. Iz ohlajenega testa in marelic oblikujemo cmoke, jih vložimo v krop in kuhamo 12 minut, nato jih s penovko poberemo iz kropa in dobro odcedimo, damo na krožnike in posujemo z mešanico cimeta in sladkorja.

marelični cmoki
dreamstime
marelični cmoki

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.