Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Slanina kot dodatek: veliko zdravega in malo hrustljavega


LizaMaja
11. 1. 2020, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vključite jo v svojo prehrano!

kracke slanina.jpg
Profimedia
krače s slanino

Piščančje krače z bučkami

Sestavine za 4 osebe:

2 bučki

1 čebula

1 strok česna

4 žlice olivnega olja

200 g majhnega krompirja

100 g češnjevih paradižnikov

svež rožmarin

sol, sveže mlet poper

8 piščančjih kračk

začimbe za žar

8 rezin slanine

50 g pinjol

1. Očistite bučke, olupite čebulo in česen in vse skupaj zrežite na majhne koščke. Segrejte olje in na njem popražite čebulo in česen.

2. Operite krompir in paradižnike in vse skupaj zrežite na majhne koščke. Krompir popecite na čebuli. Nato dodajte bučke, jih zapecite in na koncu primešajte še paradižnike. Začinite s svežim rožmarinom, soljo in poprom.

3. Očistite meso, ga začinite s soljo in poprom ter potresite z začimbami za žar. Kračke natrite z rožmarinom in jih zavijte v rezine slanine.

4. Zelenjavno mešanico razporedite po pekaču in jo pokrijte s kračkami. Pinjole popražite v teflonski ponvi in jih potresite po mesu. Jed 25 do 35 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj.

Grahova kremna juha s slanino

grahova juha.jpg
Profimedia
grahova juha s slanino

Sestavine za 4 osebe:

2 krompirja

1 korenček

1 čebula

½ korenine peteršilja

500 ml zelenjavne juhe

350 g zamrznjenega graha

pest vodne kreše

200 ml smetane

sol, sveže mlet poper

ščepec muškatnega oreščka

50 g masla

4 rezine slanine

80 ml mleka

grahovi kalčki za okrasitev

1 žlica olivnega olja

1. Očistite krompir, korenje, čebulo in peteršiljevo korenino in vse skupaj zrežite na majhne koščke. V kozico vlijte juho, nato vso zelenjavo in jo skuhajte do mehkega. Na koncu dodajte grah in ga pustite vreti 5 minut.

2. Dodajte vodno krešo in juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Nato dodajte še smetano, juho začinite s soljo, poprom in muškatom in jo na nizki temperaturi pustite lahno vreti 5 minut. Kozico odstavite in v juho z električnim mešalnikom vtepite še koščke masla.

3. Rezine slanine popražite v teflonski ponvi. V kozico vlijte mleko, ga malce povrite in penasto stepite. Juho porazdelite po skodelicah in jo okrasite s pečeno slanino, grahovimi kalčki in mlečno peno. Lahko jo tudi še nakapate z olivnim oljem.

Špinačna solata s slanino, jajci in vloženimi gobami

profimedia-0193748227 (1).jpg
Profimedia
solata s slanino

Sestavine za 4 osebe:

8 rezin slanine

olje

4 jajca

400 g listov mlade špinače

1 rdeča čebula 

150 g vloženih gob

2 žlici olivnega olja

1-2 žlici rdečega vinskega kisa

sol, sveže mlet poper

1. Slanino zrežite na kocke. Hrustljavo jih popražite na malo olja in jih odcedite na papirnati brisači.

2. Jajca skuhajte v trdo in jih ohladite pod hladno tekočo vodo. Nato jih olupite, zrežite na četrtine ali pa jih prepolovite. Oplaknite liste špinače in jih odcedite.

3. Olupite čebulo, jo prepolovite in po dolgem zrežite na majhne koščke. Vložene gobe odcedite.

4. Vso zelenjavo in gobe stresite v večjo skledo in jih nakapajte z olivnim oljem ter začinite s soljo in poprom. Solato za 15 minut postavite v hladilnik. Nato jo porazdelite po krožnikih, povrh razporedite hrustljavo slanino in jajca in jo postrezite s polnozrnatim kruhom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.